Mölndal först i Sverige med digital studie- och yrkesvägledare
Hem APPAR Mölndal först i Sverige med digital studie- och yrkesvägledare

Mölndal först i Sverige med digital studie- och yrkesvägledare

Publicerat av: Redaktionen

Nu kan elever få studie- och yrkesvägledning via en app.

Mölndals stad har tagit fram appen SYV- Konrad som ska underlätta gymnasievalet. Appen ger även eleverna en inblick i arbetsmarknaden.

SYV- Konrad är en app som ska göra gymnasievalet lättare för elever i årskurs 8 och 9. Eleverna kan nu bland annat se aktuella antagningspoäng till gymnasieskolor i hela Göteborgsregionen, direkt i mobilen. De kan även ange sina egna meritvärden för att se vilka utbildningar de skulle kunna komma in på.

”Vi vill öka tillgängligheten till god studie- och yrkesvägledning för eleverna, säger Anna Karlsson chef för Vägledning Campus Mölndal. Vi tror att Konrad kommer förstärka studie- och yrkesvägledningen och elevernas möjlighet att komma i kontakt med oss.”

Positiva reaktioner på appens innehåll

Elever på grundskolorna i Mölndal har fått testa innehållet och reaktionerna har varit positiva. Utöver att jämföra antagningspoäng från Göteborgsregionens gymnasieskolor kan eleverna även läsa om olika yrken, vilken utbildning som krävs och hur framtidsutsikterna ser ut inom branscherna.

”Vi tror att Konrad kommer kunna öppna upp elevernas ögon och hjälpa dem att göra gymnasieval som passar dem bättre. Ett stort problem som vi studie- och yrkesvägledare märker av är att väldigt få vet om hur många jobb som faktiskt finns på arbetsmarknaden. I Sverige har vi 8600 olika yrken men om du frågar någon kan de flesta inte nämna över 40. Om du inte vet att de flesta yrken ens existerar kan du inte heller göra ett välgrundat gymnasieval, menar Anna.”

Utvecklad med modern teknik

Konrad är utvecklad i den moderna tekniken Progressive Web App (PWA). Det innebär att den beter sig precis som en vanlig app men den levereras via webben. Tekniken gör att den fungerar off-line och startas från en ikon på skärmen. Fördelen är att den fungerar på alla mobiler som använder en webbläsare.

”Det är dags att inse att elever inte längre skriver ner frågor på ett papper för att komma ihåg att ställa dem senare. De vill kunna få svar på sina frågor direkt och för att vi ska kunna finnas där för dem är Konrad ett nödvändigt verktyg, avslutar Anna.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>