En utforskande miljö där fokus ligger på att utveckla kunskaperna inom naturvetenskap, teknik, matematik, narrativt berättande, programmering och skapande i olika former.
En kreativ medieverkstad för kompetensutveckling för pedagoger i Piteå kommuns förskolor, som i slutändan kommer barnen till gagn.
-Vi behöver rusta våra barn för samtiden och framtiden vilket stämmer väl överens om att använda teknikens kraft till det allmännas nytta, samt skrivningar i förskolans läroplan och Den nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet, säger Ulla-Karin Lundgren.
I arbetet med att starta upp en medieverkstad har en ansökan om pengar gjorts via Meta Community Action Grants-program. Ansökan är beviljad och det innebär att verkstaden kan utrustas med adekvata verktyg utifrån syftet.
Stimulera utveckling av entreprenöriella kompetenser och innovativa lösningar. Utveckla kunskaper inom naturvetenskap, teknik, matematik, narrativt berättande, programmering och skapande i olika former och integrera det med varandra, – arbeta med ämnesöverskridande lärande, där teori och praktik går hand i hand.
– Att arbeta med digitalisering i förskolan handlar om att jobba med kreativitet och skapande, att ge barnen fler språk och uttrycksätt. Det handlar också om demokrati och yttrandefrihet, säger Ulla-Karin Lundgren biträdande rektor och IT-utvecklare.
Pedagoger som arbetar med barn bör ha en adekvat digital kompetens och tillhandahålla digitala verktyg och digitala läromedel i en inspirerande, innovativ och utmanande lärmiljö som kommer barnen till godo. Där barnen ges möjlighet att vara utforskande och medskapande i den målstyrda undervisningen.
Utforskande miljö
I verkstaden, som ligger i samma hus som fotbollshallen i Bergsviken, finns allt från robotar och digitala förstoringsglas till green screens och estetiska, skapande material. Här finns även böcker att bläddra i med fokus på bland annat digitala verktyg, skapande och källkritik. En av grundtankarna med medieverkstaden är att det digitala och det analoga ska kunna mötas och förenas.
Med hjälp av kreativt material och digitala verktyg skapas en miljö för utforskande och oväntade möten både vad gäller material och människor. Att använda de olika miljöerna, mötena och föremålen för att åstadkomma olika sätt att koppla ihop människor och olika sätt att lära och kommunicera på. Skapa en miljö där pedagoger, rektorer och barn vågar tänka utanför ramar och mallar.
Boka tid i medieverkstaden
Alla pedagoger från förskolan i Piteå kommun kan komma för att få inspiration och testa nya digitala och analoga lösningar att använda i sina verksamheter. För att boka verkstaden ska IT-ansvarig kontakta sin rektor, som i sin tur gör bokningen med Ulla-Karin Lundgren. Därefter kan IT-ansvarig få till tillgång till medieverkstaden med sina kollegor. Ett besök i verkstaden kan exempelvis ske som en del av en arbetsplatsträff eller en längre gemensam planeringsdag.
– Medieverkstan innebär att vi pedagoger kan komma och prova olika digitala verktyg och uttryckssätt. Få idéer om hur vi kan jobba tillsammans med barnen. Hur vi kan förena digitalt och analogt. Toppen också att vi kan prova olika verktyg som vi funderat på att köpa in, innan vi köper in dem, säger pedagogen Anneli Fursjö.