Fler kvinnor behövs inom IT
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Fler kvinnor behövs inom IT

Fler kvinnor behövs inom IT

Publicerat av: Redaktionen

”År 2022 kommer det att saknas 70 000 it-kunniga medarbetare i Sverige om vi inte agerar nu. Som en av de största it-arbetsgivarna i Sverige är vi inom Atea fast beslutna att bidra till att lösa kompetensbristen i branschen. Därför engagerar vi oss i lokala yrkesutbildningar”, säger Kristina Lind på Atea i Borlänge.

På Folkuniversitetet pågår förberedelserna inför höstens utbildningsstart av den 2-åriga utbildningen till Moln och virtualiseringstekniker, en yrkeshögskoleutbildning som ges i Borlänge, Västerås och Göteborg. Ansvarig för utbildningen är Carl Sterio Sjöström.
– Just nu är vi mitt i ansökningsperioden och svarar på många frågor från intresserade. Vi arbetar aktivt och uppsökande med att nå fler tjejer och personer med flerspråkighet. Samtidigt förbereder vi även den testning som ska genomföras för att hitta de mest lämpade deltagarna. I Borlänge kan vi konstatera att av alla som gått utbildningen sedan vi startade för 8 år sedan jobbar 95% med it-relaterade saker idag. Det är ett bevis på att våra studerande är mycket engagerade och att utbildningen har en god förankring i IT-branschens verklighet. Vi utvecklar såklart kursplanen efter det senaste, där exempelvis cloud och virtualisering är stort just nu, berättar Carl Sterio Sjöström.

Behovet av IT-kompetens är mycket omfattande och det är inte bara i de stora städerna kompetensen behövs. Digitaliseringen sker överallt. Inom it-branschen har dessutom den geografiska bostadsorten fått allt mindre betydelse.

– Fler måste hitta till IT, vi vill så gärna få in olika typer av deltagare till utbildningarna. Till stor del handlar om att få fler tjejer att upptäcka it-jobben, säger Kristina Lind som själv har varit i branschen i 25 år. Idag arbetar hon som verksamhetsutvecklare, bland annat med ansvar för Ateas delaktighet i Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar. Hon poängterar att det finns riktigt många IT-jobb att söka! De kommande åren är det fler it-medarbetare som går i pension än vad som kommer in på arbetsmarknaden och de behöver naturligtvis ersättas, förklarar Kristina Lind.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>