Vinnarna i Kalle Anka & C:o:s stora innovationsutmaning för årskurs 4-6 är korade.
I tuff konkurrens fick eleverna Bente Kauppi och Auri Haldorson, 12 år gamla, juryn på fall med deras läskande och hållbara uppfinning ”GemPunch”.
För prestationen tilldelas klass 5 på Innertavle skola i Umeå 10 000 kronor, samt en möjlighet att donera en lika stor summa till valfri välgörenhet.
Kalle Ankas Oppfinnartävling gick av stapeln den 15 september och avslutades den 31 december förra året. Tävlingen genomfördes i samarbete med Unga innovatörer och tv-profilen och kunskapsfrämjaren Beppe Singer. Syftet med satsningen har varit att inspirera unga skolelever till kreativt skapande och innovationsglädje. Utmaningen bestod i att utveckla idéer för uppfinningar inom något av följande teman: Mat, Hälsa och Kläder.
Vinnarbidraget är en helt unik uppfinning som drar nytta av resurser från hela universum på ett originellt och hållbart sätt. Idén bygger på insamling av koldioxid från rymden för att sen omvandla det till bubblig kolsyra och den galaktiska läsken “GemPunch”.
– Vi ville skapa en uppfinning som kan förändra världen och göra skillnad för alla på jorden: djur, människor och växter, förklarar de unga uppfinnarna.
Bente och Auri har inte bara beskrivit sin idé med text och bild, utan även byggt en fysisk 3D-prototyp.
Så här lyder juryns motivering:
”Med en finurlig blandning av innovativ teknik och kreativ problemlösning visar GemPunch hur vi kan lösa en av vår tids största utmaningar – att minska mängden koldioxid i atmosfären. Ett väl genomarbetat bidrag med proffsig presentation och en riktigt kreativ idélösning med mycket Ankeborgskänsla.”
– Vi är mycket imponerade av dessa unga innovatörers sprudlande uppfinningsrikedom, samt deras förmåga att tänka i nya, hållbara banor. Stort grattis till Bente, Auri och alla deras snillrika klasskompisar på Innertavle skola, säger Tilda Juhlin, projektledare för tävlingen.
På frågan vad vinstpengarna ska gå till får vi följande svar:
– Eleverna är jättestolta och glada, de ser fram emot att göra något roligt tillsammans för pengarna. Inget är bestämt ännu men vi har lite olika idéer, till exempel olika aktiviteter anordnade av några lokala aktörer där vi kan träna samarbete, tålamod och kreativt tänkande. Kanske köper vi även något kul till skolgården, berättar klassläraren Marlene Ödling.
Den andra halvan av vinstsumman, totalt 10 000 kr, har klassen bestämt sig för att skänka till organisationen Läkare utan gränser.