Sex åttondeklasser möts i Teknikåttans regionfinal
Hem EFTER PLUGGET Sex åttondeklasser möts i Teknikåttans regionfinal-Torsdag den 18 april

Sex åttondeklasser möts i Teknikåttans regionfinal-Torsdag den 18 april

Publicerat av: Redaktionen

Torsdag den 18 april är det regionfinal i Teknikåttan vid Umeå universitet, en nationell tävling i teknik och naturvetenskap.

De sex klasser i norr som lyckats bäst i kvaltävlingen gör då upp om en finalplats i riksfinalen på Tekniska museet i Stockholm den 23 maj. Nytt för i år är att alla elever i klasserna är med och löser tävlingsuppgifterna.

Teknikåttan är en tävling i teknik och naturvetenskap för elever i årskurs 8. Syftet med Teknikåttan är att stimulera elevernas fantasi, kreativitet och uppfinnarförmåga, men också att ge stöd och inspiration till lärare som undervisar i dessa ämnen.

18 april är det regiontävling på Umeå universitet. Tävlingen består både av teoretiska och praktiska uppgifter. Som vanligt rör sig tävlingsuppgifterna inom ämnesområdena teknik, biologi, fysik, kemi och matematik.

– Det är alltid lika spännande att vara med om tävlingen, säger Anna-Lena Lindskog, regional projektledare för Teknikåttan vid Umeå universitet. I år har regionfinalen dessutom fått en ny form. I stället för att ett lag representerar klassen är alla elever i klassen är med och löser tävlingsuppgifterna, indelade i små grupper.

Totalt deltog drygt 2 100 elever i norra regionen i kvaltävlingen i Teknikåttan. Av dessa gick sex klasser vidare till regiontävlingen:

Sex åttondeklasser möts i Teknikåttans regionfinal

Elever löser tävlingsuppgifter under Teknikåttans riksfinal 2023.

• 8M Grubbeskolan, Umeå
• 8 Hallens kyrkskola, Åre
• 8B Norrhammarskolan, Skellefteå
• 8C Norrhammarskolan, Skellefteå
• 8A Sjöfruskolan, Umeå
• 8A Svenstavik skola, Berg

Det vinnande laget i regionfinalen får 10 000 kronor och en resa till riksfinalen som avgörs på Tekniska museet i Stockholm den 23 maj. Andrapristagarna får 7 500 kronor och tredjepristagarna 5 000 kronor till klasskassan.

Teknikåttan arrangeras gemensamt av tio universitet och högskolor i Sverige.

Om arrangemanget

Tid: Torsdag den 18 april, tävlingsmomenten pågår 10.00-14.30, pristagarna presenteras 15.15 i Lindellhallen 1, Samhällsvetarhuset, Umeå universitet

Mellan tävlingsmomenten åker skolklasserna till Umeå universitets Konstnärliga campus för ett besök på Curiosum science center.

Läs mer om Teknikåttan vid Umeå universitet

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>