Hem Forskning Skolungdomar och lärare får utbildning i säkerhet på nätet

Skolungdomar och lärare får utbildning i säkerhet på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Advania blir guldpartner i initiativet #290CyberSecurity framtaget på initiativ av IBM i Sverige och Unga Forskare i en branschgemensam satsning för att höja ungdomars och lärares kompetens inom IT-säkerhet.

#290CyberSecurity heter det projekt som IBM i Sverige tillsammans med Unga Forskare har tagit fram i syfte att utbilda mellanstadie-, högstadie- och gymnasieelever samt lärare i hela landet.

Tillsammans med andra företag och organisationer inom IT-branschen är målet att besöka skolor i Sveriges 290 kommuner och sprida kunskap om ett säkert användande av internet. Advania är ett av de företag inom IT-branschen som skrivit på för guldpartnerskap – en viktig del av Advanias volontärarbete.

Skolungdomar och lärare får utbildning i säkerhet på nätet

‒ Skolinspektionen har nyligen granskat hur arbetet med digitalisering utifrån läroplansrevideringarna i matematik och teknik ser ut i praktiken i årskurs 7 – 9 på 27 skolor i Sverige.

Tre fjärdedelar av skolorna klarade inte av uppdraget i den granskningen, så all hjälp som vi som bransch kan ge skolorna när det gäller digitalisering är otroligt värdefullt för skolorna.

Jag ser därför detta initiativ som ett bra sätt att dels hjälpa till att undervisa eleverna, men också att hjälpa till att höja lärarnas kompetens inom området, säger Johan Lindström, Utbildningsansvarig på Advania Skolpartner.

Ett pilotprojekt inleddes höstterminen -19 där Advania var med och föreläste för årskurs 8 på Kunskapsskolan i Spånga i början av oktober med hjälp av materialet som tagits fram av IBM.

Föreläsningen berörde allt från enkel kryptering och lösenordshygien till mer tekniskt avancerade förklaringar av vad Cyber Security egentligen innebär. Materialet är förankrat i läroplanen och har validerats av flera lärare med målet att på ett interaktivt sätt lära ut hur man agerar säkert online. Föreläsningen monitorerades av en representant från IBM för att förbättra materialet under pilotprojektets gång.

‒ I takt med att ungdomar spendera allt mer tid online så ökar också riskerna för att utsättas för cyberrisker. Konton kan bli hackade och identiteter kapade om man inte vet hur man ska skydda sig online. Om vi gemensamt som bransch möter elever i klassrummen, så ökar vi deras kompetens och beredskap. Som bransch finns vi representerade i hela Sverige, i alla 290 kommuner så förutsättningarna finns att kunna nå många elever. Det här gör IBM för att vi ser ett behov för att vi som företag och bransch vill ta ett samhällsansvar, säger Evelina Pärnerud, CSR Leader på IBM i Sverige.

‒ Den digitala tekniken utvecklas snabbt och det är en utmaning för skolor och föräldrar att hänga med i samma tempo som våra barn och ungdomar gör. Även om IT-säkerhet idag ingår i läroplanens centrala innehåll har inte alla lärare tillräcklig kompentens inom ämnet. Med det här projektet vill vi stärka skolorna i deras uppdrag och är glada över det oerhört stora intresset vi möter. Vi har också förhoppningen att vi kommer kunna bredda bilden av teknikområdet och öppna elevernas ögon för nya yrkesroller då teknik har en central roll i flera de globala målen i Agenda 2030, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>