Nu kan unga tjejer få chans att komma till tals
Hem EFTER PLUGGET Nu kan unga tjejer få chans att komma till tals

Nu kan unga tjejer få chans att komma till tals

Publicerat av: Redaktionen

Med föreläsningen av Nina Rung går startskottet för det nyskapade forumet Tjejer emellan.

Nu ska den som är ung tjej eller identifierar sig som tjej ha en trygg plats med möjlighet att vädra tankar och åsikter tillsammans med andra tjejer.

Syftet är enkelt, att låta unga tjejer komma till tals och få utrymme att diskutera med andra.

-Tjejer emellan ska vara ett tryggt forum där alla deltagare ska kunna vara sig själva och våga säga vad de tänker och känner, säger Sofia Arvidsson, som är utvecklare på Ung i Kungsbacka och initiativtagare till forumet.

Hon berättar att den psykiska ohälsan ökar och att unga tjejer sticker ut i statistiken. Många upplever en stress och press hur de ska se ut och vara för att passa in. Tjejerna har uttryckt att skolan lyfter många ämnen som rör bland annat normer och sociala medier, men att de inte följs upp.

Därför finns det ett behov av en plats där detta får utrymme, menar Sofia. Någonstans där unga tjejer de kan stärka sig själva och varandra genom kunskap, diskussion, stöd, peppning och utveckling. Sofia understryker att ambitionen med forumet är att få tjejerna att se värdet i vilka de är och inte hur de ser ut. Tjejer emellan ska vara en plats med fokus på tjejerna och deras behov och kommer att innehålla diskussionsforum, föreläsningar och workshops med olika teman.

Verktyg för att må bra

Nu kan unga tjejer få chans att komma till tals

Föreläsningen med Nina Rung är startskottet för det nystartade forumet Tjejer emellan. Foto: Ewa Stackelberg

– Vi vill helt enkelt ge tjejerna verktyg så att de kan förhålla sig till normer och värderingar. På sikt hoppas vi att det kan bidra till att öka ungas psykiska välmående, säger hon och berättar att tjejerna kommer att få stor del i att själva bestämma vad forumet ska innehålla.

Planen är att genomföra träffar en gång i månaden på mötesplatserna för unga runt om i kommunen. Startskottet går i samband med föreläsningen som Nina Rung håller måndagen den 14 november på Kungsbacka Teater.

Nina Rung är genusvetare, kriminolog, debattör och föreläsare och är aktiv i den offentliga debatten om barns och ungas utsatthet, sexualbrott, lagstiftning och bemötande. Syftet med att bjuda in henne är att öka kunskapen kring sunda relationer, att medvetengöra normer i samhället och i sociala medier och hur samhället framställer att unga tjejer ska vara.

– Hennes föreläsning är till för att stärka unga tjejer inför det de möts av dagligen. Vi hoppas att hon kommer att ge publiken mer kunskap om brott och vad snäva föreställningar om normer kan leda till. Att de känner sig peppade och stärkta när de går därifrån, säger Sofia.

Samverkan med olika aktörer

Föreläsningen kommer närmast att följas upp med en kväll med ungdomsmottagningen i december och med polisen i januari. Just samverkan mellan olika förvaltningar i kommunen och med bland annat polis och civilsamhället utgör grunden till att Tjejer emellan kan bli det forum som unga tjejer behöver.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>