Hem NYHETER Startskott för nationell testbädd för edtech

Startskott för nationell testbädd för edtech

Publicerat av: Redaktionen

NetPort Science Park deltar i ett banbrytande nationellt projektet med skolor, utbildningsaktörer, forskare och entreprenörer som finansieras av Vinnova.

Projektet, som leds av Nacka kommun, ska testa, utveckla och utvärdera digital teknologi för lärande.

Projektet pågår i två år och har en budget på 14 miljoner varav Vinnova finansierar med 6,9 miljoner. Satsningen är helt ny i sitt slag. Sverige har saknat en större testbädd för digitalt lärande. Det finns ett stort utbud av digitala läromedel, men de testas och utvärderas sällan på ett sätt som gör erfarenheterna delbara. Testbädden kommer tillsammans med forskare att ta fram en metod för att genomföra test och utvärdera digitala lärresurser, samtidigt som metoden bidrar till att utveckla leverantörernas tjänster och produkter.

Startskott för nationell testbädd för edtech

– Vi tror att kunskapen som kommer ur den här satsningen kommer att vara viktig för att utveckla framtidens skola säger klusterledaren Niclas Melin.

– Det här är väldigt glädjande. Vi kommer att utveckla en nationell testbädd där lärare och elever tillsammans jobbar med tech-utvecklare för att ta fram bättre och mer relevanta digitala lärresurser, säger säger Niclas Melin som leder NetPort Science Parks medverkan i projektet.

Arbete som redan gjorts inom vårt kluster Edtech Southeast Sweden sprids till övriga landet och att vi kommer att kunna erbjuda bättre stöd och fler lösningar till lärare och elever i regionen som vill vara med och testa, menar Niclas.

När kraven på digitaliseringen av skolan och undervisningen ökar är projektet en viktig pusselbit i att stärka lärarnas digitala kompetens. Det gör att de även kan ställa tydligare krav på produkter och tjänster för lärande.

-Elever och lärare använder i allt högre grad digitala tekniker. Därför är det viktigt att vi faktiskt tar reda på vad som funkar och inte funkar. Jag är väldigt stolt över att NetPort Science Park och Edtech Southeast Sweden är med och driver på utvecklingen och användningen av digitala lärresurser. Vi tror att kunskapen som kommer ur den här satsningen kommer att vara viktig för att utveckla framtidens skola, säger Niclas Melin.

I den nationella testbädden ingår representanter från hela landet och hela utbildningskedjan – från förskola till högskola. Projektpartners är: Nacka kommun, Uppsala kommun, Lidingö kommun, Academedia, Nackademin, Företagsekonomiska institutet (FEI), Falkenbergs kommun, Halmstad kommun, Högskolan i Halmstad, ABB gymnasiet i Västerås, Lilla Nackas skolor och förskolor, NetPort Science Park som driver klustret Edtech Southeast Sweden, Region Halland och branschorganisationen Swedish Edtech Industry som representerar företagen. I referensgruppen ingår forskare, myndigheter och representanter från Helsingfors stad och Nesta i Storbritannien.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>