Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder är Årets trygghetsambassadör

Internetpionjären Anne-Marie Eklund Löwinder tilldelas utmärkelsen Årets trygghetsambassadör av tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle, Snos, och tidningen securityuser.com

Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder är Årets trygghetsambassadör 1
Anne-Marie Eklund Löwinder

”En av säkerhetsvärldens riktiga tungviktare”Utmärkelsen Årets trygghetsambassadör instiftades 2011 av Snos i samarbete med tidningen securityuser.com och tilldelas en person som har arbetat för att lyfta trygghetsfrågor i samhället. I år är Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, mottagare av utmärkelsen.

Motiveringen för 2019 års mottagare av utmärkelsen Årets trygghetsambassadör lyder:

”Som en av sju innehavare till internets rotnyckel och som invald i Internet Hall of Fame är Anne-Marie Eklund Löwinder inte bara en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter utan också en av säkerhetsvärldens riktiga tungviktare.”

” Med sitt balanserade lugn och sin saklighet är Anne-Marie Eklund Löwinder också en folkbildare som år efter år bidrar till ökad förståelse för riskerna på nätet och till ökad kunskap om hur man kan skydda sig mot hoten. I en tid där digitalisering blir allt mer omfattande och där behoven av kunskap om nätrelaterade risker ökar är Anne-Marie Eklund Löwinder en trygg röst. Med sin kompetens och tillgänglighet är hon en ovärderlig resurs för såväl privatpersoner, företag som samhället i stort. Därför är Anne-Marie Eklund Löwinder en utomordentligt välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets trygghetsambassadör 2019”.

”Stolt och hedrad”

Anne-Marie Eklund Löwinder har bland annat mottagit Svenskt Näringslivs Säkerhetsstipendium och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj som tilldelas personer för unika och betydelsefulla insatser inom något av akademins områden. Sedan juli ingår hon även i regeringens Digitaliseringsråd.

– Jag känner mig mycket stolt och hedrad av att få motta utmärkelsen Årets trygghetsambassadör, i synnerhet när jag ser vilka som fått ta emot den tidigare. Som den internetkramare jag är försöker jag bidra till att skapa kunniga och informerade användare, och jag ser utmärkelsen som ett kvitto på att jag och mina kollegor på Internetstiftelsen bidrar till att alla ska vilja, våga och kunna använda Internet, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Bland tidigare mottagare av utmärkelsen Årets trygghetsambassadör återfinns bland annat kriminologen Leif G.W. Persson, SSF Stöldskyddsföreningens tidigare vd Annika Brändström, och Sveriges justitie- och migrationsminister Morgon Johansson.

Anne-Marie Eklund Löwinder tar emot priset vid Säkerhetsbanketten den 19 november.