I höstas startade Hermods en distansutbildning till barnskötare.
Utbildningen har tagits fram i samarbete med AcadeMedias förskolor och ger outbildade barnskötare rätt behörighet på bara sex månader.
Nu har den första kullen på 100 medarbetare inom AcadeMedia genomfört utbildningen, och flera kommuner har fått upp ögonen för den.
Mathias Skalmstad, verksamhetschef för Hermods företagsutbildningar, utvärderar utbildningen så här långt.
– Responsen från deltagarna har varit väldigt bra, att man kan gå utbildningen parallellt med att man jobbar är särskilt uppskattat. Nu har vi startat ytterligare en utbildningsomgång och vi har redan sett intresse för en tredje. Att andra utbildningsaktörer också är intresserade av utbildningen är naturligtvis ett bevis för att den möter ett utbrett behov, säger han.
Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska uppgifter där grunden utgörs av ett antal webbinarier. Lärarna på utbildningen är legitimerade och de jobbar utifrån Skolverkets krav på betygsättning. Alla som går utbildningen måste ha arbetslivserfarenhet som gör att de kan koppla de teoretiska delarna av utbildningen till vardagsnära praktik. I övrigt krävs inga förkunskaper.
Stor efterfrågan
Sara Lindberg, kvalitetschef för AcadeMedias förskolor, är också nöjd med utfallet av utbildningen.
– Vi märkte i höstas att det finns en stor efterfrågan på den här typen av utbildningar och det är väldigt kul att olika verksamheter inom AcadeMedia kan jobba tillsammans för att möta de behov vi ser inom förskolan, säger hon.
– Sedan förskolan blev en egen skolform 2010 har kraven på behörighet ökat så det känns bra att vi, tillsammans med Hermods, kan bidra till att Sverige får fler behöriga barnskötare, med en lättillgänglig och verksamhetsanpassad utbildning, säger Sara Lindberg.
”Kanon med distans”
En som nu genomfört utbildningen är Pierre Sandbacka som jobbar på förskolan Ekeby i Vallentuna, som ingår i Pysslingen Förskolor.
– Det är otroligt bra att jag har kunnat jobba 100 procent samtidigt som jag har utbildat mig. Upplägget med distansundervisning har varit kanon, säger han.
– Vi hade ungefär tolv kurser under ett halvår och de innehöll bland annat hälso- och specialpedagogik vilket jag tyckte var särskilt intressant. I början var det lite svårt att kombinera utbildningen med jobbet, men man kom in i det rätt snabbt. Många av uppgifterna gick dessutom att implementera i arbetet, säger Pierre Sandbacka.