Hem Nyheter ​Ny rapport: Historiskt stort behov av skolplatser

​Ny rapport: Historiskt stort behov av skolplatser

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges befolkning växer just nu i en takt som är historisk, födelsetalen är på en nivå som vi inte har sett sedan början av 1900-talet.

Det är naturligtvis en positiv utveckling, men det innebär också att en välfärdsutmaning.

​Ny rapport: Historiskt stort behov av skolplatser

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund

I en ny rapport från Friskolornas riksförbund analyseras utvecklingen av antalet barn och unga i åldern 0–19 år, både för riket och för de 17 kommuner som har fler än 100 000 invånare.

Resultatet visar att ökningen av personer som är 0–19 år överstiger antalet 65+ 2017–2027.

– Samtidigt som eleverna blir fler har vi en akut lärarbrist.

Lägger vi därtill det hot som regeringens politik utgör mot friskolornas möjligheter att bedriva en ekonomiskt hållbar verksamhet så blir utmaningen att erbjuda välfärd av god kvalitet till alla enorm, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

– Dagens politiska kvartals-debatt har fel fokus. Den riskerar att leda till att de privata aktörer som vill och kan bidra till att minska den utmaning som kommunerna står inför, avstår från det. Och kommunerna klarar inte det på egen hand, säger Ulla Hamilton.

Ladda ner

Ladda ner rapporten här

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>