Ökad trygghet, flexibilitet och tillgänglighet för användarna. Det är de största fördelarna när Bräcke diakonis två appar RättVisat och Reda nu slås ihop.
– För oss är det viktigaste att personens röst ska bli hörd och att de själva blir delaktiga i stödet de behöver, säger projektledaren Lina Bjarnegård Carlsson.
Apparna RättVisat och Reda har utvecklats av Bräcke diakoni för att underlätta kommunikation för personer med funktionsnedsättning. RättVisat har, i sin nuvarande form, funnits sedan 2018 och är ett digitalt kommunikationspass där personer kan berätta om sig själva, hur de vill bli bemötta och hur de kommunicerar. Reda är en nyare app med möjlighet för användarna att lägga in fler uppgifter, exempelvis träningsprogram och rutiner. För att modernisera RättVisat och samla allt i en app läggs nu funktionerna i RättVisat in i Reda.
Lina Bjarnegård Carlsson ser flera fördelar med sammanslagningen.
– Användarna kommer att kunna styra vem som ska läsa olika typer av information om dem, det innebär större integritet när alla inte kan läsa allt, säger hon.
Till skillnad från gamla RättVisat är Reda en webbapp, vilket betyder att man kan använda den på datorn.
– Den är bättre anpassad om man till exempel har en dator med pekskärm, som många använder i skolan.
Tillsammans med techbyrån Qte pågår nu arbetet med sammanslagningen och den nya appen, som kommer att få namnet RättVisat, väntas bli klar 1 december. De som använt nuvarande RättVisat kommer få möjlighet att flytta över sin information till den nya appen. För dem som använder Reda idag blir det enbart en uppdatering och all inlagd information finns kvar.
– Användarna kommer att känna igen sig, säger Lina Bjarnegård Carlsson.