Unikt akademiskt samarbete gör examen från universitet möjlig för YH-studerande
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Unikt akademiskt samarbete gör nu examen från universitet möjlig för YH-studerande

Unikt akademiskt samarbete gör nu examen från universitet möjlig för YH-studerande

Publicerat av: Redaktionen

FEI lanserar nu en så kallad Top-up degree, i samarbete med brittiska Coventry University.

Det gör det möjligt för fler med en svensk yrkeshögskoleexamen att studera vidare på universitetsnivå och få en akademisk examen.

Utbildningsformen Top-up degree är en ettårig påbyggnadsexamen och utgör en brygga mellan yrkeshögskolan och universitetsvärlden.

– Efterfrågan på Top-up degree är väldigt stor. Det är många som har investerat tid i en YH-utbildning och som vill kunna studera vidare. FEI blir nu den enda utbildningsaktören i hela Sverige som gör det möjligt att ta steget från en yrkeshögskoleexamen till en universitetsexamen, utan att behöva börja om från noll.

-Vi är väldigt glada över samarbetet med Coventry University och att tillsammans kunna erbjuda denna utbildningsväg, säger Mikael Weimarck, affärsutvecklingsansvarig på FEI.

FEI:s nya samarbete med Coventry University gör att personer med relevant YH-examen kan läsa en Top-up degree och uppnå en internationell universitetsexamen, Bachelor of Science (Honours), som motsvarar en svensk kandidatexamen. Utbildningarna genomförs i Stockholm och online på distans via hybridformatet FEIFLEX, och Coventry University utfärdar examen.

– Med en tvåårig YH-examen krävs, tack vare vårt samarbete, endast ett års studier för att uppnå en kandidatexamen, och därefter finns möjligheten att fortsätta läsa vidare mot en magister- eller masterexamen.

Coventry University är ett högt rankat universitet och ett av de största i Storbritannien. De har lång erfarenhet av internationella samarbeten, med ett globalt nätverk av 50 000 studerande och partnerskap med 150 utbildningsaktörer i 40 olika länder. Inför partnerskapet med FEI genomförde Coventry University en omfattande kvalitetssäkring av FEI:s organisation, lärare, arbetsprocesser och själva utbildningsinnehållet.

Unikt akademiskt samarbete gör examen från universitet möjlig för YH-studerande

Mikael Weimarck, affärsutvecklingsansvarig hos FEI.

– Det är inte första gången som vi samarbetar med internationella universitet på det här sättet, FEI har stor erfarenhet av att erbjuda bryggor mellan YH-utbildningar och universitetsstudier. Vi har tidigare erbjudit en Top-up degree i International Business Management, som riktar sig till personer med en YH-examen inom företagsekonomi. Skillnaden är att vi tillsammans med Coventry University har ett bredare utbud och erbjuder ytterligare fyra Top-up degree, till personer med en tvåårig YH-examen även inom andra ämnesområden än företagsekonomi.

Internationellt gångbara Top-up degrees

De Top-up degrees som erbjuds av FEI i samarbete med Coventry University har fem olika inriktningarna: International Accounting and Financial Management, International Business Management, International IT Management, International Production Management, och International Supply Chain Management. En Top-up degree kan läsas på heltid under ett år, eller deltid under två år.

– Utbildningarna bedrivs på engelska, är internationellt gångbara, och förbereder de studerande för arbete i internationella miljöer. Många YH-utbildningar är i grunden väldigt nischade mot specifika yrkesroller medan dessa Top-up degrees ger bredare kunskaper inom bland annat strategi, ledarskap, hållbarhet och vetenskaplig metodik. Det gör att de studerande får rätt kunskaper och förutsättningar för att även studera vidare på magister- eller masternivå.

– Vårt samarbete med Coventry University är ett sätt att bygga en bro mellan yrkeshögskolan och annan högre utbildning som ännu inte existerar i Sverige. Även om en YH-utbildning primärt ska leda till arbete och inte till vidare studier, så måste det finnas möjligheter till påbyggnadsutbildning för att möta framtidens kompetensbehov, säger Mikael Weimarck, affärsutvecklingsansvarig på FEI.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>