HögskoleVux skapar nya möjligheter
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING HögskoleVux skapar nya möjligheter

HögskoleVux skapar nya möjligheter

Publicerat av: Redaktionen

– Vi har arbetat fram utbildningen tillsammans med Strömstad kommun utifrån deras behov. Med tanke på utebliven gränshandel och turism under pandemin befinner sig många människor i omställning och genom HögskoleVux kan nya dörrar öppnas, säger Lena Garberg från projekt Ökad högskoleövergång på Högskolan Väst, där denna satsning är en del.

Gemensam ”ingång”
HögskoleVux vänder sig till dem som har gått gymnasiet men saknar grundläggande eller särskild behörighet och vill påbörja studier på högskola eller universitet. Ansökan öppnar den 1 maj för start efter sommaren. Utbildningens längd är 6-18 månader, beroende på individen. Komvux i Strömstad ansvarar för de behörighetsgivande kurserna och Högskolan Väst för en högskoleintroducerande kurs.

– I den högskoleintroducerande kursen har vi arbetat fram ett flexibelt upplägg som bygger på korta delkurser. Det blir en gemensam ”ingång” men sedan vissa anpassningar beroende på vilket intresseområde varje individ har och vilken utbildning man vill söka in till i nästa steg, säger Carina Carlund i projekt Ökad högskoleövergång.

Platsgaranti på utvalda program
Förutom att eleverna ges möjlighet att få behörighet kommer en del av utbildningen ge dem möjlighet att förbereda sig för högskolestudier samt få kunskaper om högskolans olika utbildningsvägar. Varje elev kommer att göra en helt individuell planering tillsammans med kommunens studie- och yrkesvägledare.

Den del som är en högskoleintroducerande kurs som ger högskolepoäng kommer att innehålla bland annat moment kring högskolan och hur det är att studera där, prova-på-föreläsningar/seminarier och workshops inom det utbildningsområde man vill välja, information om prognoser kring framtida arbetsmarknad, besök av olika branscher och personer som berättar om karriärvägar samt information och hjälp att söka högskoleutbildning.

Efter utbildningen är eleven i nuläget garanterad plats vid något av följande utbildningsprogram på Högskolan Väst:

Dataingenjör – programmering och nätverksteknik
Elektroingenjör – elkraft
Elektroingenjör – fordon
Industriell ekonomi
Maskiningenjör
Maskiningenjör – nätbaserad utbildning med campusträffar
Programmet för socialpsykiatrisk vård
Förskollärarprogrammet
Grundlärarprogrammet förskoleklass, 1-3
Personalvetarprogrammet

– Genom detta samarbete breddar vi vägarna in till högskolan och gör det möjligt för fler att påbörja högskoleutbildning, något som går helt i linje med hur Högskolan Väst vill arbeta och sprida kunskap till fler, säger Lena Garberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>