Hem FORSKNING 12 miljoner till Umeå universitets forskning för framtidens datormoln

12 miljoner till Umeå universitets forskning för framtidens datormoln

Publicerat av: Redaktionen

Umeå universitet har beviljats 12 miljoner kronor från EU Horizon 2020 för deltagande i två forskningsprojekt som fokuserar på smartare och effektivare resurshantering för framtida datormoln.

Den närmast explosionsartade utvecklingen i nyttjande av datormoln under den senaste tioårsperioden förväntas fortsätta och till och med accelerera, bland annat drivet av utbyggnaden av sakernas internet (the Internet of Things).

Som en följd av detta ställs allt högre krav på att de bakomliggande datorresurserna levererar kapacitet, prestanda och robusthet med hög kostnads- och energieffektivitet.

Dessa utmaningar är i fokus för två nya treåriga forskningsprojekt där Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet har centrala roller. Projekten finansieras av EUs program Horizon 2020.

12 miljoner till Umeå universitets forskning för framtidens datormoln 2

Erik Elmroth och Per-Olov Östberg, Institutionen för datavetenskap, leder forskningsprojekten om teknik för framtidens datormoln. Foto: Ingrid Söderbergh

I projektet RECAP (Reliable Capacity Provisioning and Enhanced Remediation for Distributed Cloud Applications) ligger fokus på nästa generations distribuerade infrastruktur för datormoln. Projektet kommer att utveckla metoder för analys och reglering av distribuerad programvara där delar av systemet dynamiskt flyttas mellan servrar för att anpassa till exempel efter belastningsvariationer och användarnas mobilitet.

RECAP inkluderar nio partners och får ett totalt bidrag från EU på 42 MSEK varav 6,8 MSEK går till Umeå universitet.

Projektet ACTiCLOUD (ACTivating resource efficiency and large databases in the CLOUD) fokuserar på teknik för att överbrygga de begränsningar som skapas av storleken på enskilda servrar. Genom disaggregering av resurser skapas möjligheter för en applikation att enkelt och flexibelt nyttja minne, cpu, och nätverk från många servrar, till exempel för att hantera mycket stora databaser.

ACTiCloud inkluderar åtta partners och får ett totalt bidrag från EU på 46 MSEK varav 5,3 MSEK går till Umeå universitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>