Hem NYHETER Succé för gratis programmering för skolan – Tekniska dubblar verksamheten i vår

Succé för gratis programmering för skolan – Tekniska dubblar verksamheten i vår

Publicerat av: Redaktionen

I samband med utställningen Robots erbjuder Tekniska museet kostnadsfria kurser i robotprogrammering för skolklasser.

Under hösten har efterfrågan varit så stor att museet nu dubblar antalet kurstillfällen inför våren. Idag släpps vårens platser.

Över tusen platser bokades upp på bara några timmar när Tekniska släppte den första omgången av programmeringskurser för skolan. Tack vare ett samarbete med Ericsson och Sandvik erbjuder Tekniska museet skolklasser från förskoleklass till årskurs 4 programmeringskurser helt gratis.

Med spelifierade utmaningar och uppdrag som blir svårare för varje nivå som eleverna klarar utvecklar de logiskt tankesätt, sekventiella händelseförlopp, samarbete, kommunikation och digital kompetens.

Succé för gratis programmering för skolan – Tekniska dubblar verksamheten i vår

Programmeringsuppdragen blir svårare och svårare för varje bana som skolbarnen klarar.

– Det har länge varit en dröm för oss att kunna erbjuda skolelever att besöka Tekniska gratis.

Inom några år ser Sverige ut att sakna 70 000 personer med teknikutbildning, och det är viktigt att vi investerar i framtida kompetens här och nu.

– Därför är vi extra glada för det här samarbetet med Ericsson och Sandvik, två teknik- och innovationsdrivna företag inom det svenska näringslivet, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.

– Den stora tillströmningen av unga som vill ge sig i kast med robotprogrammering är oerhört uppmuntrande, säger Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson.

Vi är ett av Sveriges ledande mjukvaruföretag och både att kunna programmera i sig, liksom att utveckla nya metoder för programmering är nyckelkompetenser som är viktiga idag och kommer bli allt viktigare framöver. Att Ericsson tillsammans med Tekniska och Sandvik kan erbjuda våra unga både spännande och viktiga utmaningar som skapar inspiration och intresse för framtida innovationer är mycket glädjande.

– En av våra uppgifter som ett högteknologiskt globalt företag är att inspirera och väcka ungas teknikintresse. Sandviks långsiktiga samarbete med Tekniska Museet är en nyckel i det arbetet. Ett särskilt fokusområde är programmering och därför är det väldigt roligt att intresset för dessa workshops är rekordstort. Det lovar gott för framtiden, säger Edvard Bergström, kommunikationschef på Sandvik Group.

Robots öppnade på Tekniska den 17 juli 2019 och har sedan dess lockat rekordpublik till museet. Utställningen visas till och med mars 2020. Tekniska museet kompletterar utställningen med en Robotzon med ännu mer interaktivitet och möjlighet till närkontakt med människoliknande maskiner, dagliga visningar och shower på både svenska och engelska och robotprogrammering för skolklasser.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>