Hem NYHETER Europamästerskapen i Minne avgörs i Lund

Europamästerskapen i Minne avgörs i Lund

Publicerat av: Redaktionen

I helgen avgörs Europamästerskapen i Minne och det kan bli svenskt i toppen.

Läraren Martin Nilsson, från Halmstad har gått från klarhet till klarhet och siktar på topp tre i EM.

Deltagare från sju länder samlas i Svaneskolans lokaler i Lund för att se vem som minns mest i Europa.

Europamästerskapen i Minne avgörs i Lund

Martin Nilsson

”Regerande EM-mästaren Simon Reinhard, Tyskland, medverkar inte så vi kommer att få en ny mästare och jag hoppas verkligen det blir svenskt. Som en del av EM ingår SM i Minne.

Här är Martin favorit då regerande svenske mästaren lämnat återbud på grund av sjukdom. Så det blir en ny svensk mästare 2019 – vem får vi veta på söndag”, säger Idriz Zogaj som arrangerar EM för andra året i rad (Köpenhamn, Danmark, 2018) och SM för 11:e gången.

Tävlingen EM i Minne och SM i Minne 2019 avgörs i Svaneskolans lokaler på Möllegatan i Lund 16-17 november. Söndag 17 november kl 19:00 vet vi vem som minns mest i Europa och Sverige 2019.

Är du journalist och vill närvara v.v. kontakta oss så ser vi till att du blir guidad!

Läraren i minne kan bli svensk mästare i minne

Martin Nilsson, silvermedaljör från SM 2018, har gått från klarhet till klarhet. Tidigare i höst slog han ett världsrekord i Pi som går ut på att man ska kunna de första 10.000 decimalerna av Pi utantill. Träningen inför det världsrekordet är något han kommer ha nytta av inför SM. Självförtroendet ökar när man vet att man kan slå världsrekord. Så i sitt tredje SM kan det bli högsta valör för läraren från Halmstad. Martin driver Sveriges första kurs i Minnestekniker på Katedralskolan i Lund.

”Att fortsätta utmana mig själv och mina gränser är det som driver mig”, konstaterar Martin Nilsson inför tävlingen.

Deltagare EM i Minne 2019 kommer från
Sverige, Tyskland, Frankrike, Polen, Italien, England och Danmark
Deltagare SM i Minne 2019 kommer från
Göteborg, Partille, Halmstad, Stockholm.

Arrangör med brinnande hjärta

Europamästerskapen i Minne avgörs i Lund 2

Idriz Zogaj

Idriz Zogaj brinner för hjärnträning. Hans vision om att minnesträning såsom den görs inom minnessporten har lett till att han grundat Svenska Minnesförbundet, samt grundat och byggt upp Svenska Minneslandslaget som vann VM Guld 2014.

Men också, framför allt, arrangerat alla tävlingar i minne i Sverige sedan 2009 och även EM och Danska mästerskapen 2018.

Idriz Zogaj är Sveriges ende certifierade domare och arrangör för minnestävlingar. Att få arrangera ett EM i Sverige är stort!

”Jag har alltid drömt om att få arrangera EM eller VM i Sverige. Det är ju också extra roligt när vi har svenskar som kan ta hem det hela”, säger en entusiastisk Idriz ”Minnet” Zogaj, ordförande i Svenska Minnesförbundet.

Forskning inom Minnesträning

Tillsammans med Minnesförbundet har Lars Nyberg, professor i neurovetenskap vid Umeå Universitet, startat en studie för att se hur app-baserad minnesträning, likt minnesatleterna genomför den, påverkar din hjärna. Studien har drygt 400 anmälda deltagare och är under pågående.

”Det är ett mycket spännande samarbete med världsledande minnesatleter och vi hoppas och tror att denna studie ska ge en stark grund för att utveckla framtidens app-baserade minnesträning”, säger professor Lars Nyberg.

”I det här projektet kommer vi att erbjuda och utvärdera minnesträning med hjälp av en app. Att ta minnesträning direkt till människors vardag är ett viktigt steg för forskningen och det känns väldigt roligt att vara igång med den första studien. Förhoppningen är att appen sedan ska kunna användas såväl i forskning som i olika tillämpningar”, säger Petra Sandberg, forskare i projektet.

”Det är otroligt spännande och roligt att forskning i ämnet kommit igång i Sverige. Att minnesträning som vi genomför den studeras och kan bidra till hur vi tränar hjärnan. Att få vara med och ta fram appen och lära ut teknikerna i studien är en otrolig ära och mycket motiverande”, säger Idriz Zogaj.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>