Hem NYHETER Svenska föräldrar ointresserade av barnens största intresse

Svenska föräldrar ointresserade av barnens största intresse

Publicerat av: Redaktionen

Att spela data- och tv-spel är svenska barns absolut vanligaste fritidssysselsättning.

Men intresset delas inte av föräldrarna, som lägger tio gånger så mycket tid på barnens fysiska fritidsaktiviteter.

Majoriteten av föräldrarna säger att de inte är intresserade och tycker inte att det är roligt att spela tillsammans med barnen, visar en färsk undersökning från Telia.

Svenska föräldrar ointresserade av barnens största intresse

I sommarlovstider diskuterar många föräldrar digitala vanor och spelande med sina barn.
På uppdrag av Telia har undersökningsföretaget Novus under maj-juni i år, gjort en undersökning bland svenska föräldrar med barn i åldrarna 7 – 12 år om barns fritidsaktiviteter och föräldrars engagemang.

Nio av tio svenska barn i åldern 7 – 12 år spelar data- eller tv-spel i snitt nio timmar i veckan. Det är dubbelt så mycket tid som barnen ägnar åt fysiska fritidsaktiviteter.

Men det är primärt kring de fysiska fritidsaktiviteterna som föräldrarna engagerar sig genom att till exempel delta eller skjutsa.

– Många föräldrar strävar efter att få mer tid tillsammans med sina barn. Här finns det tydlig potential att få umgås med barnen på deras villkor, i aktiviteter som de uppskattar, säger Siri Helle, psykolog och författare. För barn går den analoga och digitala världen ihop. Att vara involverad i barnens digitala vardag är minst lika viktigt som att skjutsa till fotbollsträningen.

På frågan om varför man inte deltar mer i barnens spelande, svarar sex av tio att man inte är intresserad och inte tycker att det är roligt. En tredjedel av föräldrarna säger att de inte vill uppmuntra barnen att spela mer genom att själva delta.

– Även om vi föräldrar inte deltar kommer barnen fortsätta att spela, påpekar Anna Augustson, Hållbarhetschef på Telia. Att engagera sig i spelandet är ett utmärkt sätt att få bättre insyn i barnens digitala värld och samtidigt umgås. Dessutom kan det fungera som ett sätt att hålla kontakten med varandra när man befinner sig på olika platser rent fysiskt.

Trots en distanserad inställning till barnens data- och tv-spelande visar undersökningen att majoriteten av föräldrarna ser positiva effekter i barnens utveckling, som till exempel språkinlärning samt logiskt och strategiskt tänkande.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>