Hem FORSKNING Så kan skolan främja tolerans hos elever

Så kan skolan främja tolerans hos elever

Publicerat av: Redaktionen

För att motverka fördomar och dess negativa konsekvenser såsom mobbing har Riksdagen gett skolan i uppdrag att främja tolerans.

Men hur skolorna ska kunna utföra detta uppdrag är tyvärr mindre klart.

Ny forskning från Umeå universitet visar att lärare kan främja tolerans och social tillit genom att vara ett stöd för sina elever.

Så kan skolan främja tolerans hos elever

I en forskningsartikel som nyligen publicerats i Journal of Youth and Adolescence, har Marta Miklikowska undersökt vikten av att ha goda relationer med lärare för ungdomarnas attityder mot invandrare.

Studien visade att negativa attityder minskade när ungdomar upplevde att lärare var mer stödjande (t.ex. behandlade dem mer rättvist, lyssnade mer på vad de hade att säga och hjälpte dem att lösa problem i skolan).

Ungdomar med lärare som stödde eleverna blev mer toleranta än ungdomar med mindre stödjande lärare.

Dessa resultat kan förklarades med att stödjande lärare bygger upp en tillit till andra människor, vilket i sin tur minskar fördomar.

Studien visade att ungdomars sociala tillit ökade när ungdomar upplevde att lärare var mer stödjande. Ökad social tillit ledde till en minskning av negativa attityder mot invandrare.

– Ungdomar kan ibland se andra grupper som ett hot mot sin egen kultur och värderingar. De kan vara rädda för det som är annorlunda och okänt för dem. Våra resultat visar att lärarens support främjar säkerhet i relationer med andra. Att veta och känna att det finns lärare som bryr sig och kan ge stöd ger ungdomar självförtroende att möta utmanande situationer och minskar rädslan för det okända.

Positiva relationer med lärare blir till en mall för vad ungdomar kan förvänta sig i relationer senare i livet och även att personer från andra kulturer går att lita på. Det i sin tur leder till att ungdomar har mer positiva förväntningar och attityder mot människor från andra kulturer. Det är viktig kunskap eftersom det visar att lärare kan minska risken för att ungdomar utvecklar fördomar genom att vara ett stöd för sina elever, berättar Marta Miklikowska.

I studien undersöktes 671 svenska ungdomar. Deltagarna fyllde i ett frågeformulär varje år från när de var 13- till 18-år gamla. De rapporterade sina attityder mot invandrare, hur mycket de litar på andra människor och hur mycket stöd de får från sina lärare.

Marta Miklikowska är forskare i psykologi vid Umeå universitet och Utrecht University.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>