Skolan ska få bättre kunskap om barnens språknivå
Hem PEDAGOGSNACK Skolan ska få bättre kunskap om barnens språknivå

Skolan ska få bättre kunskap om barnens språknivå

Publicerat av: Redaktionen

Barn som har ett väl utvecklat språk och ett stort ordförråd är bättre rustade inför skolstarten.

Under året har förskolornas språkutvecklande arbetssätt analyserats och utredningen visar att de många insatser som pågår är grundade i vetenskap och beprövad erfarenhet.

Kontinuitet och långsiktighet i det språkutvecklande arbetssättet är dock avgörande. Nu tar Stockholms stad nästa steg för att förbättra insatsernas uppföljning inför barnens skolstart och reviderar riktlinjerna för övergången mellan förskola och skola.

Skolan ska få bättre kunskap om barnens språknivå

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist skärper rutinerna för övergången mellan förskola och skola. Foto: Kate Gabor

– Jag vill att alla barn ska kunna göra sig förstådda i klassrummet, förstå undervisningen och formulera sina frågor. För att ge barn den bästa möjliga skolstarten är det viktigt att skolan vet på vilken språklig nivå barnet ligger. Nu skärper vi rutiner för övergången mellan förskola och skola, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Riktlinjer för övergången mellan förskola och grundskola i Stockholms stad ska tydligare inkludera läroplansområdet språk och kommunikation.

– Riktlinjerna kan exempelvis peka ut storleken på ordförrådet. En sexåring bör ha ett ordförråd på 10 000 ord men i bland annat socioekonomiskt utsatta områden kan barn ha så få som 2 000 ord. Att identifiera utgångsläget är avgörande för att skolorna ska kunna sätta in tidiga insatser, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>