Hem NYHETER Programmering integrerat i nya Mondo matematik

Programmering integrerat i nya Mondo matematik

Publicerat av: Redaktionen

Nu förstärks och tydliggörs digital kompetens i läroplanerna, och programmering finns med i det centrala innehållet för matematik.

I det nya läromedlet Mondo matematik finns redan programmering integrerat i grundkursen för alla årskurser.

Programmering integrerat i nya Mondo matematikI förra veckan kom förändringarna av det centrala innehållet i läroplanen med fokus på digital kompetens. Programmering lyfts fram och ingår nu i flera ämnen, bland annat i matematik. Förordningen träder i kraft den 1 juli 2017 och får tillämpas redan till höstterminen.

– Att känna till programmering är viktigt för att förstå hur vårt moderna samhälle fungerar. Vi är mycket glada att vi redan från början tänkte in programmering som en naturlig del i matematiken när vi skapade Mondo matematik säger Maud Ejenstam, Affärsområdeschef grundskola Gleerups.

Mondo matematik är en ny läromedelsserie för årskurs F-9 med både tryckta böcker och digitala komponenter.

–I Mondo blandas färdighetsträning, problemlösning och praktiskt arbete med diskussioner och reflektioner. Genom att arbeta med de förmågor som kursplanen lyfter fram får alla elever möjlighet att utveckla sina matematikkunskaper. Det är kanske en av Mondos främsta styrkor, säger Maud Ejenstam.

I nya Mondo matematik finns programmering integrerat i grundkursen för alla årskurser F-9. I grundböckerna för F-6 finns programmering och mönster som enskilda mål. Här finns fakta, aktiviteter, uppgifter, och en ”minikoll” som följs av repetition eller utmaning. I Mondo för högstadiet finns ett helt kapitel om programmering för varje årskurs, och eleverna lösa matematiska problem med hjälp av programmering.

– Sedan de första delarna av Mondo kom förra året har fler och fler skolor börjat använda det nya läromedlet och det har blivit mycket uppskattat. Under vårens inspirationsträffar för lärare i matematik vi arrangerat har intresset varit stort och många uppskattar att programmering så tydligt finns med som en del av innehållet i Mondo, avslutar Maud Ejenstam.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>