Hem NYHETER Sveriges biblioteksstatistik 2017: Skolbiblioteken ökar – och personalen är viktig för ungas läsvanor

Sveriges biblioteksstatistik 2017: Skolbiblioteken ökar – och personalen är viktig för ungas läsvanor

Publicerat av: Redaktionen

Antalet skolbibliotek är på uppåtgående.

Nu har 213 av Sveriges 290 kommuner skolbibliotek med minst halvtidsbemanning – en ökning med 11 kommuner sedan förra året.

Det visar den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket (KB) publicerar idag.

Skolbibliotek i 11 nya kommuner

Sveriges biblioteksstatistik 2017: Skolbiblioteken ökar – och personalen är viktig för ungas läsvanor

Drygt en halv miljon elever i grundskolan och gymnasiet har tillgång till ett bibliotek med minst halvtidsbemanning. Det är 41 procent av landets elever. Utöver dem finns de elever som har möjlighet att besöka ett folkbibliotek som även tjänar som skolbibliotek. Dock är det osäkert hur många som faktiskt använder den här typen av bibliotek, som kallas integrerade.

Av Sveriges 290 kommuner har i dag 213 kommuner skolbibliotek med minst halvtidsbemanning. Det är en ökning med 11 kommuner sedan förra året.

Personalen viktig för ungas läsvanor

På folkbiblioteken går det mer än två lån per tillgänglig bok, tidning eller annat material som riktar sig till barn och unga: Utlåningsgraden är 211 procent av bibliotekens bestånd. Det är en hög siffra, som går att jämföra med skolbiblioteken där motsvarande utlåning är 67 procent.

Det finns ett samband mellan tillgången på personal som särskilt arbetar med barn och unga och hög utlåning till gruppen. Ju mer personal, desto högre utlåning. Samma samband syns för biblioteksaktiviteter för de yngre besökarna. Kommuner med en hög andel personal inriktad mot barn och unga anordnar även fler aktiviteter. Barn- och ungdomsaktiviteter dominerar för övrigt bibliotekens utbud i stort. Under 2017 stod de för 60 procent av de sammanlagda arrangemangen.

De meröppna biblioteken fortsätter att öka

Meröppet innebär att ett bibliotek håller öppet utöver sina ordinarie timmar, men utan att personal är närvarande. Oftast kan då användarna komma in i lokalerna med hjälp av sitt lånekort eller sin mobiltelefon, samt en särskild kod. Folkbibliotekens meröppettider har ökat med 58 procent sedan förra året. Totalt sett är 20 procent av öppettiderna på folkbibliotekens huvudbibliotek obemannade. Nu finns ett eller flera meröppna bibliotek i 87 av landets kommuner.

E-aktiviteten fortsätter öka på lärosätena

Universitets- och högskolebiblioteken har en fortsatt stark digital utveckling. Tillgången till e-medier på biblioteken har ökat, liksom användningen av dem. E-bokstitlarna var 8 procent fler under 2017, och antalet nedladdningar av e-böcker ökade med 19 procent. Antalet nedladdningar av samtliga sorters e-medier, tillsammans med antalet sökningar, ökade med 15 procent.

Det fysiska beståndet av böcker på universitets- och högskolebiblioteken minskade med 5 procent jämfört med föregående år. Samtidigt minskade utlånen av fysiska böcker med 9 procent.

Färre fysiska besök och minskad utlåning

Antalet bibliotek som ingår i statistiken har ökat från 2 239 till 2 268 stycken. Det beror på att flera skolbibliotek som tidigare inte räknats nu finns med i undersökningen. Andra bibliotekstyper har däremot minskat. Till exempel finns nu 12 färre folkbibliotek i landet.

Minskningen av antalet bibliotek innebär att de fysiska besöken har gått ner med 3 procent. Sammanlagt rör det sig om en nedgång på 2,3 miljoner fysiska besök. Även den fysiska utlåningen på folkbiblioteken minskar. Under 2017 var den 4 procent lägre än under föregående år, vilket betyder 2,8 miljoner lån.

Bemanningsnivån på biblioteken är i stort sett oförändrad jämfört med tidigare mätning.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>