Tioåriga Julietta brevväxlar med sin fadderkompis Margret i Kenya
Hem EFTER PLUGGET Tioåriga Julietta brevväxlar med sin fadderkompis Margret i Kenya

Tioåriga Julietta brevväxlar med sin fadderkompis Margret i Kenya

Publicerat av: Redaktionen

Brevskrivningens värde för både barn och vuxna är känt sedan länge hos Barnfonden som, genom Brevskrivardagen den 20 maj, uppmärksammar betydelsen av brevväxling mellan faddrar och fadderbarn.

Tioåriga Julietta skriver regelbundet till sin fadderkompis Margret i Kenya, något som har stor betydelse för dem båda.

Den 20 maj är det Brevskrivardagen, en dag som Barnfonden initierat för att främja brevskrivande mellan faddrar och barn. Julietta från Stockholm skickar regelbundet brev till sin fadderkompis Margaret från Kenya. De är jämngamla och skriver brev och ritar teckningar till varandra ungefär tre gånger per år. I Juliettas familj, som består av en syskonskara på fyra, har alla varsin fadderkompis i varsin världsdel, som barnen själva fått välja.

Tioåriga Julietta brevväxlar med sin fadderkompis Margret i Kenya

Julietta skriver ett brev till sin fadderkompis i Kenya. Det är lite svårt med engelskan ibland, men det är bra att få träna.

− Jag tycker det är jätteroligt att skriva brev till Margaret, det är lite svårt med engelskan men bra att jag får träna. Vi gillar båda att rita och vi har båda höns så det var kul att få veta att de fått kycklingar. Dessutom har det nu äntligen regnat vilket är bra eftersom Margarets familj är bönder och odlar mycket. Jag tycker det är viktigt att vi som har det så bra här i Sverige kan hjälpa andra barn som behöver hjälp, nu kan Margret också gå i skolan precis som jag, säger Julietta.

Det finns cirka 18 000 faddrar hos Barnfonden och ungefär hälften av dessa har regelbunden skrivkontakt med drygt 20 000 barn som bor i Asien, Latinamerika eller Afrika. Barnfondens faddrar skriver i regel ett till två brev till barn på andra sidan jordklotet varje år och får lika många hälsingar tillbaka.

− Vi ser att brevskrivandet främjar kontakt över nationers gränser och är givande för både barn och vuxna. Läs- och skrivkunnigheten har tyvärr minskat under de senaste åren och allt fler barn hoppar av skolan på grund av konflikter, covid och klimatförändringar. Genom brevskrivandet får barnen själva inte bara träna på att läsa, skriva och kommunicera, de får också möjlighet att göra sina egna röster hörda, säger Martina Hibell, generalsekreterare på Barnfonden.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>