Hem EFTER PLUGGET Yngre utbildar äldre för att motverka digitalt utanförskap i Sunne

Yngre utbildar äldre för att motverka digitalt utanförskap i Sunne

Publicerat av: Redaktionen

I projektet Mer digital vill Sunne kommun i samarbete med Telia hjälpa Sunnebor som är 65 år och äldre att öka sin kunskap i att använda en dator/tjänster på nätet.

Sunne blir Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun 2019.

Yngre utbildar äldre för att motverka digitalt utanförskap i Sunne

Sunne blir Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun 2019. I projektet Mer digital vill kommunen i samverkan med Telia motverka digitalt utanförskap.

– Med projektet Mer digital vill vi förbereda de äldre invånarna på den digitala framtiden och motverka att de hamnar i digitalt utanförskap, säger kommunstyrelsens ordförande i Sunne, Gunilla Ingemyr.

Tre utbildningsträffar arrangeras på Selma spa, 22-23-24 januari 2018, kl 15-18. Medarbetare på Sunne kommun ska tillsammans med ungdomar från högstadiet lotsa de äldre ut på nätet. Telia tillhandahåller datorer och uppkoppling. Eftermiddagen bjuder även på fika och underhållning.

– Det blir en härlig mix av åldrar, där de yngre hjälper de äldre, säger Kristina Lundberg, näringslivsutvecklare i Sunne och projektledare.

På utbildningarna får deltagarna till exempel lära sig

  • att ringa ett videosamtal
  • att söka efter information på Internet
  • testa sociala medier
  • skaffa en egen e-postadress

Deltagarna i den främsta målgruppen bjuds in via vykort hem i brevlådan och annonser i lokal media.

Detta vill Sunne åstadkomma med projektet Mer digital:

  • inkludera människor i den digitala utvecklingen
  • ge grundläggande utbildning för äldre personer som idag inte använder IT
  • öka användningen av kommunens e-tjänster
  • öka förståelsen för dagens och framtidens digitala samhälle

– Det kvittar om man har tillgång om man inte vet hur man ska använda tekniken. Jag tror att vi kommer att bli beroende av digitala tjänster för att upprätthålla servicenivån i samhället. Då måste vi utbilda invånarna så att alla kan ta del av tjänsterna, säger Gunilla Ingemyr.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>