Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Genombrott: Robotar samarbetar med människor i föränderlig miljö

Genombrott: Robotar samarbetar med människor i föränderlig miljö

Publicerat av: Redaktionen

Inom ramen för det europeiska forskningssamarbetet Co4Robots, där forskare från bland annat KTH ingår, har nu framsteg gjorts.

Genombrott: Robotar samarbetar med människor i föränderlig miljöTillsammans har forskarna utvecklat funktionalitet som gör att robotar i realtid klarar av att röra sig i en dynamisk situation och samtidigt samarbeta med så väl andra robotar som människor. En av arbetsuppgifterna har varit att bära saker tillsammans.

– Vi är definitivt, om inte de första, så en av de första i världens som lyckats med denna uppgift. Det jag finner extra roligt är att demonstrationerna också gått att upprepa. Robotarna lyckas gång på gång, trots förändrade förutsättningar, säger Dimos Dimarogonas, koordinator för forskningsprojektet och professor på avdelningen reglerteknik på KTH.

Det forskarna gjort är att utveckla ny robotfunktionalitet. Dessa funktioner har sedan tilldelats TIAGo-roboten från PAL Robotics i Spanien. TIAGo har fått iakttagelseförmåga som gör att den kan navigera i ett föränderligt landskap, till exempel ett kontor eller annat arbetsplats. Samtidigt som roboten förflyttar sig kan den identifiera saker, exempelvis objekt som ska flyttas. Vid tecken från en person kan en pryl plockas upp i samarbete med en människa eller en annan robot. När personen ger ett nytt tecken släpper roboten sedan prylen.

– Detta är en kombination av robotseende, navigation och planering, och allt sker i realtid vilket är det unika. Vi på KTH arbetat med planeringsdelen, och en nyckelfaktor här är att samarbetet med människor eller andra robotar sker när robotarna rör sig. Ett annan viktig parameter är att robotarna kan hantera den osäkerhetsfaktor som finns inbäddad i miljön och arbetsuppgifterna.

Dimos Dimarogonas berättar vidare att den utvecklade robotfunktionaliteten inte är plattformsspecifik.

Det gör att forskare kan flytta över funktionalisten till andra robotar. Detta ska nu ske i nästa steg i forskningsprojektet där de avser jobba vidare tillsammans med det tyska företaget Bosch.

– Nu ska robotarna ut i en större dynamisk kontorsmiljö, och samarbeta med fler robotar och människor. Eller agenter som vi kallar dem. De ska få mer avancerade arbetsuppgifter, och med olika typer av agenter.

Vad ska detta leda fram till då? När Dimos Dimarogonas och de andra formulerade ansökan till EU om forskningsanslag hade man sjukhus i åtanke.

– Ja, äldrevård och olika uppgifter på sjukhus är ett av målen för framtida robotar. Men givet att detta ligger en bit framåt i tiden så har detta inte varit det vi aktivt arbetat med här. Samtidigt tror vi att vi ska vara på en nivå där vi kan använda detta på kontorsmiljöer i slutet av projektet.

Det finns ett antal utmaningar och problem vid samarbete mellan robotar och människor i en föränderlig miljö som forskarna har jobbat intensivt med, enligt Dimos Dimarogonas. Bland dem hur robotar ska kunna plocka upp och hantera olika typer av objekt i olika situationer och de förmågor som krävs för att kunna uppfatta omgivningen och kommunicera med den.

– Det krävs också en robusthet hos roboten för att kunna hantera alla typer av osäkerhetsfaktorer i miljön, men också mätfel från robotens sensorer som läser av miljön.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>