”Utan luftrenare hade jag inte kunnat jobba kvar”
Hem NYHETER ”Utan luftrenarna hade det inte gått att jobba kvar i lokalerna”

”Utan luftrenarna hade det inte gått att jobba kvar i lokalerna”

Publicerat av: Redaktionen

I äldre skolbyggnader är det inte ovanligt med dålig inomhusluft och problem med Ospecificerad Byggnadsrelaterad Ohälsa (OBO).

Så var också fallet med Ekarängskolan i stadsdelen Hulta i Borås.

Skolan invigdes 1967. I delar av skolan var det bristande dränering runt ett av husen som orsakade problemen. Vatten hade trängt in i vissa lokaler vilket resulterade i att mögelsporer konstaterades i textilslöjdssalen som ligger i ett souterrängplan. Även i en närliggande träslöjdssal upplevde man problem.

Malin Lindstrand som är textilslöjdslärare berättar att inomhusluften försämrats under en följd av flera år. ”Problemen kom smygande och för mig innebar det utslag runt ögonen och obehaget av att känna mögel- och källarlukt. Det var också kraftig mögeltillväxt i skåp där vi förvarar textilier och vi blev tvungna att kasta mycket material. Bubblor under färgen på väggarna, färg som släppte och vatten under golvet var tydliga bevis på att inomhusmiljön inte var bra”,

Daniel Bengtsson är inomhusmiljöspecialist på företaget Genano AB som utvecklat en patenterad luftreningsteknik. Företagets luftrenare används för att rena inomhusluft från emissioner, bakterier och virus. I Genanos helhetslösning Genano Ren Luft som Tjänst ingår luftprovtagningar och sådana genomfördes också på Ekarängskolan efter kommunens beslut att inleda ett samarbete med företaget.

”Utan luftrenare hade jag inte kunnat jobba kvar””Vi genomförde luftprovtagningar som bekräftade att det fanns mögelsporer i textilslöjdsalens inomhusluft. Min bedömning blev att det behövdes 10 luftrenare i undervåningen. Luftrenarna placerades i textil- och träslöjdssalen, mötesrum, personalrum samt i korridorer”, berättar Daniel.

Märkte en omedelbar förbättring av luftkvaliteten

När luftrenarna tagits i drift under våren 2020 märkte skolpersonalen en omedelbar förbättring av luftkvaliteten. En av de nöjda lärarna var Malin Lindstrand.

”Utan luftrenarna hade det inte gått att jobba kvar i lokalerna. Det tog en tid innan jag blev av problemen runt ögonen men förbättringen av inomhusluften märktes direkt”.

Den snabba förbättringen av inomhusluften resulterade i ett beslut om att Genanos luftrenare skulle vara i drift under ett år fram till sommaren 2021. Då skulle ett omfattande renoveringsarbete påbörjas med målsättningen att helt eliminera orsakerna till den dåliga inomhusmiljön. De skadade golven skulle ersättas med uppbyggda och undertrycksventilerade golv. Renoveringsarbetet är nu avslutat.

Daniel Bengtsson är glad för det förtroende Genano fått i detta projekt. Han menar att det sätt som renoveringen genomförts på visar att det inte alltid krävs drastiskt akuta åtgärder. ”Här har vi visat att luftreningen kan skapa något av en brygga tidsmässigt där inomhusmiljön snabbt förbättras i väntan på att grundproblemen åtgärdas. På så sätt skapas förutsättningar för väl genomtänkta renoveringar som verkligen ger hållbara resultat”, avslutar Daniel Bengtsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>