Hem På gång 18 000 elever deltar i Pantresan – Pantameras digitala miljötävling

18 000 elever deltar i Pantresan – Pantameras digitala miljötävling

Publicerat av: Redaktionen

Med tävlingen och utbildningspaketet Pantresan har Pantamera utbildat och inspirerat elever från förskoleklass till årskurs sex kring miljö- och återvinningsfrågor i över tio år.

18 000 elever deltar i Pantresan – Pantameras digitala miljötävling 3Intresset för årets numera helt digitala Pantresa är rekordstort – 750 skolklasser är just nu i full gång att lära sig mer om pant, miljö och återvinning.

– Pantresan är en av våra absolut viktigaste aktiviteter vi gör under året. Tanken är att i tidig ålder väcka barn och ungas miljöintresse och öka kunskapen kring återvinning, säger Katarina Lundell, kommunikations- och marknadschef på Pantamera.

Med inspiration från spelvärlden
Årets Pantresa är full av nyheter. Nu handlar det om att följa med den något excentriske pantprofessorn Sven Orbis ut på en rad olika äventyr, i jakt på kunskap om miljö, energi och återvinning. Pantresan lär eleverna att tänka på hur de själva kan vara med och påverka sin omgivning i hållbarhetsriktning, genom vardagliga beslut och handlingar.

– Vi har hämtat inspiration från spelvärlden och valt att arbeta med olika nivåer, som man kommer till genom att lösa olika uppdrag. Årets Pantresa bygger på ett antal filmer med olika aspekter på hållbarhet och miljö, där eleverna tillsammans med sina pedagoger får utmaningar att lösa, för att på så sätt komma vidare till nästa nivå eller uppdrag, säger Katarina Lundell.

Kostnadsfritt digitalt läromedel
Nytt för i år är även att Pantresan är helt digital. På så sätt minskar vi rejält på material och transporter. Pantresan är ett kostnadsfritt digitalt läromedel, som kan både utföras gemensamt via en klassrumsdator och storskärm eller genom att eleverna får lösa uppdragen på egen hand via datorer, surfplattor eller mobiler.

Begreppen som behandlas svarar upp mot läroplanen för bl.a. fysik, kemi, geografi, biologi och matematik. Pantresan ger viktig kunskap och hjälper eleverna att kunna förstå och ta ställning till omvärlden.

Fakta om Pantresan
Pantresan har genom åren engagerat över 100 000 skolungdomar att tänka på miljö, energi och återvinning på olika sätt.

Pantresan riktar sig till barn från förskoleklass till och med årskurs sex, med syfte att ge barn och unga kunskap och inspiration kring miljö, energi, återvinning och pantning. Pantresan visar på ett enkelt och tydligt sätt hur ett cirkulärt system kan fungera och ger underlag till eleverna att fortsätta diskutera lösningar individuellt, i grupp och i helklass.

Årets Pantresa har lockat 750 klasser, med tillsammans omkring 18 000 elever. Tävlingsmomentet i Pantresan avslutas den 30 april, men läromedlet finns tillgängligt under hela 2017.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>