26 procent väljer idag en yrkesutbildning på gymnasiet.
Det är på tok för lite menar både LO, Svenskt Näringsliv och Regeringen. WorldSkills Sweden har fått i uppdrag att öka intresset för yrkesutbildningar och i morse arrangerade de ett seminarium på temat tillsammans med LO.
Pontus Slättman från WorldSkills inledde med att visa en film på en värld som fysiskt faller samman. Hus som rasar och vägar som spricker. Filmen avslutas med frågan, ”vad vore livet utan hantverk?”.
– Att 26 procent av niondeklassarna väljer en yrkesutbildning är alldeles för lite. Hur många här är föräldrar?
Några i publiken räcker upp handen. Han ställer en följdfråga om hur många som råder sina barn att välja en yrkesutbildning på gymnasiet. Några räcker återigen upp handen.
– Ibland måste ett problem bli tillräckligt stort för att det ska belysas och jag tycker att vi har kommit dit nu, det är dags att vända trenden och få fler att inse möjligheterna med att välja ett yrkesprogram. 2016 är året då vi tillsammans ska vända detta, säger han.
Så tycker ungdomarna
Vad tycker då eleverna själva om yrkesprogram? Vilka fördomar finns och hur kan man råda bot på dessa? Ulrik Simonsson, VD på Ungdomsbarometern, tar plats på LO-scenen. Ungdomsbarometern är ett undersöknings- och analysföretag som är specialiserade på just ungdomsfrågor.
– Många upplever att det är svårare än någonsin att välja gymnasieutbildning. Det finns ungefär 8 500 yrken i Sverige enligt Statistiska Centralbyrån och det som är viktigt med gymnasievalet är att det definierar vad man kan välja senare, säger han.
Han fortsätter med att presentera en mängd statistik från undersökningar som Ungdomsbarometern gjort kring gymnasieval och yrkesutbildningar.
– Egentligen är gymnasievalet två val. Man ska välja skola och man ska välja program. Programmet är viktigt för vad man vill bli i framtiden medan skolan har stor betydelse för hur de kommande tre åren ska se ut. Bor man i Malmö, Göteborg eller Stockholm så finns det oftast bra tillgång till alla de 18 nationella programmen men på vissa orter kan man inte välja vilket program som helst utan att behöva resa en bit.
– Det som är allra viktigast när ungdomar väljer är intresset för ämnesinriktningen. På andra plats kommer valmöjligheter efter gymnasiet. På tredje plats kommer att man vill ha goda kunskaper som man tror sig behöva i framtiden. Behörighet till högre utbildning kommer på fjärde plats och på femte plats kommer möjligheter till jobb, säger Ulrik Simonsson.
Stora lokala skillnader
Han fortsätter att gå igenom resultaten från undersökningen.
– För de som väljer yrkesprogram är möjligheten till jobb direkt efter gymnasiet det näst viktigaste efter intresse. Tjejer är generellt mer intresserade av att läsa vidare än killar, som oftare är intresserade av jobb.
– Sen finns det stora lokala skillnader. Det finns kommuner där 60 procent av eleverna läser yrkesprogram, och det finns kommuner ibland annat Stockholms län där bara 17 procent väljer yrkesprogram.
Potentialen finns
Hur ser potentialen ut då, finns det någon möjlighet att öka andelen niondeklassare som söker till yrkesprogram? Jodå.
– Ungefär hälften av niondeklassarna säger att de kan tänka sig att läsa ett yrkesprogram på gymnasiet. Och inställningen till yrkesprogram i allmänhet är positiv. Dem som svarar att de inte kan tänka sig att läsa yrkesprogram motiverar det med att de vill plugga vidare, det finns ju en del yrkesprogram som inte ger högskolebehörighet.
För att öka kunskapen om och intresset för yrkesutbildningar arrangerar WorldSkills Yrkes-SM varje år där elever från hela landet gör upp om SM-titeln i olika yrken. I höst kommer Yrkes-EM att arrangeras i Göteborg.