Hem Sommarläsning Så får familjen en skön tech-sommar

Så får familjen en skön tech-sommar

Publicerat av: Redaktionen

[Sommarläsning] Vad ska du göra på semestern?

Jag vet hur mitt drömscenario ser ut; långa, lata dagar i solen med en massa roliga aktiviteter tillsammans med familjen.

Och helst utan att ungarna sitter bakom en skärm 24 timmar om

dygnet. Vad är oddsen på att det kommer att ske under en sommarsemester år 2016?

Idag använder tre av fyra tioåringar internet varje dag, och i princip alla tonåringar. Bland barn mellan 8–11 år använder över 90 procent surfplattor regelbundet. Tonåringar väljer hellre mobilen än surfplattan. Allt enligt rapporten Svenskarna och internet 2015.

Barn och ungdomar använder sina mobiler och surfplattor för att posta bilder på Instagram, titta på videoklipp på YouTube, se film på Netflix, chatta med kompisarna på KIK och Snapchat etc.

De är uppvuxna med teknik och ständig internetuppkoppling, så en semester i sommarstugan eller någon annanstans utan stabilt internet kan skapa många onödiga konflikter.

Så får familjen en skön tech-sommar

Tuia Nielsen, ZyXEL

För att undvika dagliga bråk om vem som använt upp all surfpott eller varför uppkopplingen är så seg, är mitt tips att se över tekniken där ni kommer att vara på semestern.

Se till att både barn och vuxna kan ha en skön semester tillsammans, och fortfarande kunna vara produktiva när så behövs, eller kolla in en bra film om det skulle regna någon dag.

Här är mina bästa tips om hur du får en bättre tech-sommar:

  1. Ta massor av fina bilder av era sommaräventyr, men se till att backa upp dem så att ni kan avnjuta dem i många år framöver.
  2. Sätt upp regler när det gäller skärmtid, så att alla får chansen att koppla av (och koppla ner) och vara ute i solen och njuta av sommaren. Och det gäller även föräldrar!
  3. Installera innehållsfilter på barnens enheter, så att du kan vara säker på att de inte kommer åt något olämpligt material.
  4. För att undvika bråk om vem som använt upp surfpotten och nu har seg uppkoppling, använd en lösning där ni kan dela ut signalen mellan olika användare, även för gäster som kommer på tillfälligt besök.
  5. Om ni åker utomlands, överväg att stänga av dataroaming på mobilen. Annars kan det bli en dyr semester! Men var försiktig med de trådlösa nätverken, koppla inte upp dig mot första bästa öppna nätverk. Använd bara trådlösa nätverk på hotellet eller café om det är krypterat.

Och, viktigast av allt, glöm inte solskyddsfaktorn (och försök att inte kladda ner mobilskärmen allt för mycket). Trevlig semester!

Så får familjen en skön tech-sommarTuia Nielsen,

ZyXEL

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>