Hem FORSKNING 10 procent av grundskoleeleverna har över 6 inlogg i skolan

10 procent av grundskoleeleverna har över 6 inlogg i skolan

Publicerat av: Redaktionen

Nya rapport ”Eleverna och internet 2015” presenterar hur elever i olika åldrar använder internet i skolan och på fritiden. En nyhet i årets rapport är statistik om inloggning och hur de hanterar lösenord.

Rapporten ”Eleverna och internet 2015” är en fördjupning av IIS årliga undersökning ”Svenskarna och internet 2015” och baserar sig på den primärdatainsamling som gjordes under första halvåret 2015.

inloggTillgång till internet och datorer i grundskolan

I stort sett alla elever på högstadiet och i gymnasiet har tillgång till internet i skolan, men på mellanstadiet tycks tillgången minska och ligger nu på 78 procent.

På mellanstadiet är det vanligast med delade klassuppsättningar med datorer (69%) och på högstadiet har hela fyra av tio elever tillgång till en egen dator. Men fortfarande saknar var tionde elev i grundskolan tillgång till en dator, trots att läroplanen kräver att eleverna ska få tillgång till modern teknik för sitt lärande.

Inlogg och lösenordshantering

Grundskoleeleverna har i genomsnitt två konton i skolan där de måste använda lösenord för att komma in. Vanligast är det med ett konto (39%), två konton (22%) eller tre konton (13%). Men hela 10 procent av grundskoleeleverna har 6 eller fler konton i skolan där de ska ange lösenord för att komma in, 5 procent har 6-9 konton och 5 procent har 10 eller fler konton.

Generellt har eleverna dock fler konton privat än i skolan, i genomsnitt har de drygt 6 konton privat där de behöver ange lösenord för att komma in.

Hela 45 procent av eleverna brukar dessutom återanvända samma lösenord på flera ställen. Tre av tio har ibland samma lösenord på flera ställen, en av tio har mer sällan samma lösenord och 15 procent uppger att de aldrig har samma lösenord på flera ställen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>