Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Gymnasieskola vill locka fler att utbilda sig till yrkeslärare

Gymnasieskola vill locka fler att utbilda sig till yrkeslärare

Publicerat av: Redaktionen

Efter en lång karriär inom handeln bestämde sig Tonni Videpil för att sadla om.

Idag arbetar han som lärare på Drottning Blankas Gymnasieskola, parallellt med studier för att bli behörig yrkeslärare.

Nu vill han tipsa andra om vägen mot en ny karriär som lärare.

Gymnasieskola vill locka fler att utbilda sig till yrkeslärare

Tonni Videpil, lärare på Drottning Blankas gymnasium i Kristianstad

Många drömmer om att någon gång byta karriär mitt i livet. Efter drygt trettio års arbete inom handeln, bland annat som butikschef på H&M, bestämde sig Tonni Videpil för att byta yrkesbana och bli lärare.

Idag arbetar han som handelslärare på Drottning Blankas Gymnasieskola i Kristianstad parallellt med studier på yrkeslärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad. Till sommaren får han ut sitt examensbevis som behörig yrkeslärare.

Fördelarna med läraryrket är enligt Tonni många, även om det också var en omställning.

– Möten med människor, i det här fallet ungdomar, gör att jag utvecklas och lär mig mycket, inte minst om mig själv, säger Tonni. – Att skapa intressanta och inspirerande lektioner och få eleverna motiverade och engagerande är en utmaning som gör att jag håller mig alert, säger Tonni.

Han har från början känt sig trygg med grundkunskaperna i sina ämnen, vilka är marknadsföring, affärsutveckling och inköp. Studierna på högskolan har samtidigt gett en ökad förståelse för bland annat pedagogik och ledarskap i klassrummet.

– De flesta kurserna på högskolan har varit nyttiga och användbara; beteendevetenskapen, utvecklingspsykologin, och definitivt didaktiken och pedagogiken, säger Tonni. Jag har ju dessutom kunnat pröva mina nya kunskaper direkt, med mina elever under påföljande lektion.

Tonnis råd till andra som funderar på en ny karriär som lärare är att våga ta steget mot något nytt.

– Just do it! Du kommer ha en fördel av dina tidigare yrkeskunskaper, vilket är mycket värt för eleverna. Du som känner att du vill göra en insats som gör skillnad kommer få ett spännande jobb där du får en chans att utmana dig själv, säger Tonni Videpil.

Enligt Marcus Trieb, rektor på Drottning Blankas Gymnasieskola i Kristianstad, är behovet av såväl ämneslärare som yrkeslärare fortsatt stort. Lärare som har en annan karriär i bagaget kan dela med sig av sina erfarenheter på ett trovärdigt sätt till eleverna. Deras branschkontakter är också värdefulla, inte minst för de elever som ska ut på praktik.

– Behovet av yrkeslärare finns bland annat på handelprogrammet, vårdprogrammet, stylistprogrammet och inom träning och ledarskap, säger Marcus Trieb.

De som idag arbetar som sjuksköterska eller boendestödjare kan vara utmärkta kandidater för lärartjänster inom Drottning Blankas vård- och omsorgsprogram, som det senaste året har ökat markant i popularitet bland blivande gymnasieelever i Kristianstad.

– Jag rekommenderar de som funderar på att sadla om till yrkeslärare att först jobba ett år som lärare. Man märker snabbt om man trivs i klassrummet, då är det definitivt värt att utbilda sig för att uppnå behörighet, säger Marcus Trieb.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>