”Våldsamt sug efter Eduroam”. I Sundsvalls kommun drar man snart igång införandet av Eduroam, det världsomspännande samarbetet inom forsknings- och utbildningsvärlden för att kunna nyttja varandras WiFi.
Eduroam (education roaming) är ett världsomspännande samarbete inom forsknings- och utbildningsvärlden för att kunna samutnyttja varandras trådlösa Internet (WiFi).
Tjänsten möjliggör för studenter, forskare och personal att på ett enkelt och säkert sätt få åtkomst till internet via andra medlemmars WiFi.
–Går man på KTH och besöker Chalmers blir man automatiskt inloggad på det trådlösa nätverket när man öppnar upp sin dator, förklarade Gunnar Johansson på MobilityGuard när han pratade på Skolfederationsdagen i Stockholm.
Ansvariga för Eduroam i Sverige är Sunet, som har försett universitet och högskolor med infrastruktur för datakommunikation sedan 80-talet. Skolfederation har tecknat ett avtal med Sunet för att skolhuvudmän som är medlemmar ska kunna använda Eduroam. Det finns närmare 20 000 accesspunkter enbart i Sverige, och ytterligare tiotusentals platser runtom i världen där man kan koppla upp sig.
–Det är ett smidigt nät, och ett nät för hela världen. Oavsett var man är kan man logga in, säger Gunnar Johansson, MobilityGuard.
Ringar på vattnet
I Sundsvall använder man MobilityGuard för att logga in på Eduroam.
–Vi startar piloten i oktober och vi räknar med att den kommer att gå bra. Vi har ett våldsamt sug efter det här, säger Lennart Henriksson, IT-samordnare för utbildningsfrågor i Sundsvalls kommun. Han påpekar samtidigt att han tror det kommer att bli en relativt smärtfri tjänst att implementera i kommunen.
–Jag tror på det här med ringar på vattnet. Många elever kommer att klara av det här utan någon handpåläggning, det kommer att funka för de allra flesta. Sen måste man pedagogiskt få dem att använda Eduroam. Men det är en annan sak, förklarar Lennart Henriksson.