Bona folkhögskola startar Sveriges första utbildning inom digital spelkultur – Digitala spel och community management.
Utbildningen innehåller bland annat digital kunskap och förståelse för nya digitala kulturer samt ledarskap och inkludering inom gaming. Satsningen ska möta det stora spelintresse som finns, framförallt hos unga. Här ska framtidens community managers utbildas och här ska vuxna som möter och jobbar med unga få ökad kunskap och insikter om hur det fungerar i spelvärlden.
Digitalt spelande är en stor del av barn och ungas vardag. Ungefär 80 procent av ungdomar mellan 13–19 år spelar digitala spel, och spelbranschen har blivit en av Sveriges största exporter. För att möta den växande spelindustrin har flera utbildningar inom spelutveckling startats, men Bonas nya utbildning är den första i sitt slag.
— Den här utbildningen är helt rätt i tiden och går verkligen i linje med de värderingar som vi på Bona arbetar för; ett jämlikt, öppet och solidariskt samhälle. Det är viktigt att de som arbetar i spelindustrin, och specifikt med spelcommunityn, har rätt kompetens och verktyg för att hantera kulturen och skapa en zon där alla är välkomna och stimuleras att lära nytt, säger Anneli Dahlqvist, rektor på Bona folkhögskola.
Utbildningen ges på distans i samarbete med Rainy Lab som arbetar med digital spelkultur, och communityt Female Legends som är en ideell förening med fokus på att stärka kvinnor och icke-binära inom e-sport och gaming.
— Den här utbildningen har en unik blandning av spelkultur, ledarskap och community management, digital kunskap och inkludering. Det finns inget liknande i Sverige. Vi ser att det finns ett stort kunskapsbehov inom de här områdena och det hoppas vi kunna bidra med, säger Max Horttanainen, vd för Rainy Lab.
— Vi inom Female Legends jobbar för att spelvärlden ska vara jämlik och den här utbildningen kommer bidra till en större mångfald. Samtidigt hoppas vi att många vuxna som jobbar med unga söker sig till utbildningen. Det behövs mer kunskap för att möta upp det enorma spelintresse som finns idag. I framtiden kommer ingen gå till fritids för att spela biljard, utan för att klippa sin Youtube-video eller vara med på LAN:et, säger Liza Lind, medgrundare av Female Legends.
Flera av utbildningens lärare kommer från spelindustrin och har stor erfarenhet av spel och spelkultur. Genom samarbetspartners får deltagarna också möjlighet att göra praktik.