Linnéstipendiet går till forskning om cirkulär hantering
Hem FORSKNING Linnéstipendiet går till forskning om cirkulär hantering

Linnéstipendiet går till forskning om cirkulär hantering

Publicerat av: Redaktionen

Linnéstipendiet går till forskning om cirkulär hantering av näringsämnen ur bottenslam från övergödda vattendrag

-Laura Ferrans har presenterat ett mycket spännande projekt som angriper hållbarhetsfrågor som är aktuella lokalt men som också kommer att kunna bli skalbara lösningar globalt. Projektet har stor nyttopotential men också en affärsmässig potential globalt, säger Magnus P Wåhlin (MP), ordförande hållbarhetsutskottet, Växjö kommun.

Kalmar och Växjö kommuners stora Linnéstipendium för forskning inom ekologisk hållbar utveckling tilldelas i år Laura Ferrans, Institutionen för biologi och miljö, för projektet ”Recovery of nutrients in a circular economy perspective: Sustainable management of dredged sediments”.

– Ekologisk hållbarhet är viktigt för både Kalmar och Växjö kommuner och något som båda kommunerna profilerar sig med. För att vara framgångsrika vill vi bidra till samarbetet med Linnéuniversitetet och forskarna, säger Hanne Lindqvist (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Kalmar.

– Jag är väldigt glad över att våra värdkommuner har tagit fram det här priset för att kunna skapa forskningsutrymme för nya forskare. Det skapar kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling, säger Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet

Juryns motivering:

Våra övergödda kuster och hav behöver all hjälp de kan få och Laura Ferrans adresserar denna utmaning genom ett innovativt, cirkulärt och unikt projekt som även inkluderar att ta tillvara på fosfor som är en ändlig resurs och som samhället behöver cirkulera.

Linnéstipendiet går till forskning om cirkulär hantering

Laura Ferrans, doktorand i miljövetenskap. Foto: Joakim Palmqvist, Linnéuniversitetet

Projektet syftar till att med hjälp av bio-kol, undersöka om sediment kan användas i jordbruket. Detta skulle innebära ett användningsområde för sediment från grunda vikar, som vi behöver få bort för att minska övergödningen. Det skulle dessutom innebära en ersättning till konstgödsel som driver på övergödningen i Östersjön samt öka självförsörjningen på fosfor i lantbruket.

Resultatet kommer att ge stor tillämpning och nytta. Projektet har potential att hitta lösningar på globala utmaningar.

Kunskap sätts i rörelse för en hållbar samhällsutveckling!

Det fysiska priset består av en glaspjäs och ett diplom som delas ut till vinnaren under akademisk högtid 2022. Forskningsstipendiet betalas ut under 2022.

Juryn bestod av
  • Hanne Lindqvist (M), kommunstyrelsens vice-ordförande, Kalmar kommun
  • Magnus P Wåhlin (MP), ordförande hållbarhetsutskottet, Växjö kommun
  • Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet
  • Jane Wågsäter, hållbarhetsansvarig Länsförsäkringar
  • Anders Norén, hållbarhetschef Södra

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>