Tusentals skolelever får gratis robotprogrammering på Tekniska

På bara några timmar fylldes över två tusen platser i Tekniska museets programmeringsworkshops för skolan under hösten

Tusentals skolelever får gratis robotprogrammering på Tekniska 1
Roboten Dash väntar på att bli programmerad av 2000 skolelever i årskurs F-3

Tillsammans med sina samarbetspartners Ericsson och Sandvik kan museet erbjuda årskurserna F till 3 gratis robotprogrammering i anslutning till den nyöppnade utställningen Robots.

I samarbete med Sandvik och Ericsson kan Tekniska museet nu erbjuda skolklasser kurser i robotprogrammering – helt gratis. Varje vardag under hösten 2019 och våren 2020 dukas ett antal Dash-robotar upp i museets RobotZone, och upp till 32 elever får under workshopen öva sina digitala kunskaper inom både logiskt tankesätt, sekventiella händelseförlopp, samarbete och kommunikation.

När platserna till höstens programmeringsworkshops släpptes tog det bara några timmar innan hela hösten var fullbokad, och Tekniska museet planerar att inom kort släppa fler tillfällen under våren 2020 för att ge ännu fler elever chans att prova programmering.

Det har länge varit en dröm för oss att kunna erbjuda skolelever att besöka Tekniska gratis. Inom några år ser Sverige ut att sakna 70 000 personer med teknikutbildning, och det är viktigt att vi investerar i framtida kompetens här och nu. Därför är vi extra glada för det här samarbetet med Ericsson och Sandvik, två teknik- och innovationsdrivna företag inom det svenska näringslivet, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.

Den stora tillströmningen av unga som vill ge sig i kast med robotprogrammering är oerhört uppmuntrande, säger Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson. Vi är ett av Sveriges ledande mjukvaruföretag och både att kunna programmera i sig, liksom att utveckla nya metoder för programmering är nyckelkompetenser som är viktiga idag och kommer bli allt viktigare framöver. Att Ericsson tillsammans med Tekniska och Sandvik kan erbjuda våra unga både spännande och viktiga utmaningar som skapar inspiration och intresse för framtida innovationer är mycket glädjande.

En av våra uppgifter som ett högteknologiskt globalt företag är att inspirera och väcka ungas teknikintresse. Sandviks långsiktiga samarbete med Tekniska Museet är en nyckel i det arbetet. Ett särskilt fokusområde är programmering och därför är det väldigt roligt att intresset för dessa workshops är rekordstort. Det lovar gott för framtiden, säger Edvard Bergström, kommunikationschef på Sandvik Group.

Robots öppnade på Tekniska museet den 17 juli 2019 och har lockat rekordpublik under sommaren. Utställningen visas till och med mars 2020. Tekniska museet kompletterar utställningen med en Robotzon med ännu mer interaktivitet och möjlighet till närkontakt med människoliknande maskiner, dagliga visningar och shower på både svenska och engelska och robotprogrammering för skolklasser.

Tekniska museet – alla små geniers favoritställe
Tekniska museet verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap – med sikte på innovation och entreprenörskap för en hållbar framtid. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 323 399 besökare 2018.

Tekniska museet är en del av Royal Djurgården, Skandinaviens främsta attraktion och ett besöksmål i världsklass. Tillsammans välkomnar Djurgårdens attraktioner över 15 miljoner besökare årligen.