Demokratidag för alla Trollhättans åttondeklassare
Hem NYHETER 27 januari är det Demokratidag för alla Trollhättans åttondeklassare

27 januari är det Demokratidag för alla Trollhättans åttondeklassare

Publicerat av: Redaktionen

På fredag den 27 januari är det Demokratidag för elever i årskurs åtta i Trollhättan.

Det blir en dag som präglas av arbete kring demokrati, främlingsfientlighet och yttrandefrihet.

För eleverna väntar workshops, diskussioner och föreläsningar, som genom ett samarbete mellan Utbildningsförvaltningen i Trollhättan och Högskolan Väst sker både digitalt och i klassrummen.

För Högskolan Väst var det angeläget att få medverka till att sprida kunskap om yttrandefrihet, demokrati och främlingsfientlighet.

– Det är självklart och viktigt att högskolan deltar i samhället, bland våra ungdomar. Vi hoppas att arbetsmaterialet ska vara användbart och leda till fördjupande samtal och kunskaper ute på Trollhättans skolor, säger Andréa Börjesson, samordnare för uppdragsutbildning på Forum för skola och välfärd på Högskolan Väst.

Demokratidagens syfte är att stärka skolans demokrati- och värdegrundsarbete, motverka rasism och främlingsfientlighet och belysa Förintelsen och dess konsekvenser. Genom ett samarbete med Högskolan Väst får eleverna tillgång till en digital plattform med både föreläsningar, workshop-material och diskussionsunderlag som varje lärare använder i klassrumsundervisningen.

Demokratidag för alla Trollhättans åttondeklassare

– Våra lärare är angelägna att medverka i Demokratidagen, säger ansvarig på högskolan, Andréa Börjesson.

– Det ska bli väldigt spännande att se hur den här dagen blir för eleverna. Vi testar ett helt nytt koncept där samtliga elever i åttan i hela Trollhättan – både kommunala skolor och friskolor – får möjlighet att använda materialet, säger Michael Holgersson, planerare/utvecklare på Utbildningsförvaltningen, och tillsammans med Anna Bergqvist en av arkitekterna bakom upplägget för Demokratidagen 2023.

– Vi tror och hoppas att det här upplägget kan skapa ett verkligt engagemang därute i klassrummen, säger Anna Bergqvist.

Ulf Martinsson är SO-lärare på Sylteskolan och har tidigare drivit ett projekt där elever åkt på studieresa till Auschwitz. Han har också varit delaktig i planeringen av Demokratidagen och ser stora fördelar med konceptet.

– Nu kan vi engagera och aktivera alla elever under en och samma dag. Det kan bli en kraftsamling som verkligen sätter ett avtryck hos eleverna och med tanke på läget i världen just nu är ju frågor som yttrandefrihet, demokrati och främlingsfientlighet mer aktuella än någonsin, säger Ulf Martinsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>