Hem NYHETER Ändrad tidplan för digitala nationella prov

Ändrad tidplan för digitala nationella prov

Publicerat av: Redaktionen

Tidplanen för införande av digitala nationella prov är justerad.

Det innebär att provtjänsten kommer tas i bruk 2022 för ett antal betygsstödjande digitala bedömningsstöd och de första digitala nationella proven kommer att genomföras 2023.

Ändrad tidplan för digitala nationella provJusteringen görs för att ge både Skolverket och skolorna den förberedelsetid som behövs.

– Skolorna behöver ha de tekniska förutsättningarna för att proven ska kunna genomföras. Våra undersökningar och signaler från försöksverksamheten visar att många skolor kommer ha svårt att hinna uppnå de tekniska kraven till år 2022. All teknik måste fungera för de hundratusentals elever som ska genomföra de nationella proven digitalt, säger Karin Hector-Stahre, projektledare för digitala nationella prov på Skolverket.

Första proven kommer att genomföras 2023

Provtjänsten kommer tas i bruk 2022 för vissa digitala nationella bedömningsstöd och de första digitala nationella proven kommer att genomföras 2023. Under 2022 kommer skolorna få möjlighet att testa och bekanta sig med den nya digitala provtjänsten.

– Det vore oansvarigt att lansera digitala nationella prov som inte är noggrant testade i sitt sammanhang. För oss är det avgörande att vi tillhandahåller en provtjänst som fungerar tillfredsställande för både elever och lärare i Sverige, säger Karin Hector-Stahre.

Omfattande och komplext projekt

Digitaliseringen av nationella prov är ett av de största förändrings- och utvecklingsarbeten som genomförts i det svenska skolväsendet. Alla skolor måste ha de tekniska förutsättningarna på plats för att kunna genomföra proven. Genom undersökningar och signaler från försöksverksamheten kan vi konstatera att skolornas förutsättningar att genomföra digitala nationella prov är mycket varierande. Det i kombination med att Skolverket kontinuerligt stöter på nya utmaningar och vägval med provtjänsten som har varit svåra att förutse gör att vi justerar tidplanen.

– Vår bedömning är att den ändrade tidplanen ger både Skolverket, skolor samt kommuner och enskilda huvudmän den förberedelsetid som behövs för att kunna genomföra nationella prov digitalt, säger Karin Hector-Stahre.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>