Hem FORSKNING Tekniska museet lyfter tekniken som främjar det fria ordet

Tekniska museet lyfter tekniken som främjar det fria ordet

Publicerat av: Redaktionen

Ett modem i ett studentrum i Göteborg hjälpte människor att fritt använda internet under arabiska våren, nu ställs datorn ut på Tekniska museet tillsammans med berättelsen om tekniken som främjar det fria ordet.

”Vi skapar internet. Vi skapar framtidens internet underifrån.

Tekniska museet lyfter tekniken som främjar det fria ordet

Christopher Kullenberg, forskare och nätaktivist. Foto Anna Gerdén.

Det är något vi gör tillsammans, i olika former. Vi utforskar nätet genom nätaktivism”.

Citat av Christopher Kullenberg, forskare och nätaktivist vars laptop har använts i ett bredare syfte än enbart som en persondator. I Christophers studentrum fungerade den som server för krypterad trafik. Människor från olika länder kunde under arabiska våren chatta säkert via datorn och tack vare tekniken. Nu är hårddisken uttagen och krypterad av säkerhetsskäl och har precis förvärvats av Tekniska museet som ett nytt föremål

I en glasmonter intill butiken där barn och föräldrar passerar på väg till utställningar om hjärnan, innovation och gruvindustri, vittnar persondatorn om hur teknik idag fungerar som en viktig möjliggörare för demokratisk utveckling.

Åsa Marnell, Chef Samlingar och Utställningar berättar:

”Museet samlar in runt 200 föremål varje år som alla bär på en egen historia. Just den här datorn är intressant eftersom den bär på en berättelse som tar upp nätaktivism, innovation, mänskliga rättigheter och demokrati. Ett symboliskt föremål som gör att den arabiska våren och det som skedde då, är närmare oss här i Sverige än vad vi kanske egentligen har förstått. Den här datorn möjliggjorde att människor i de länder som vi förknippar med arabiska våren kunde kommunicera med varandra!”

Det var 2009, när smarta telefoner började få sitt stora genomslag och regeringen i Iran ville begränsa och övervaka nätet, som nätaktivistgruppen Telecomix började engagera sig för att hjälpa människor att fritt använda internet. Under arabiska våren i Egypten hittade de ett modem som var gratis och som användes på landsbygden i Sverige där bredband ännu inte var utbyggt. De spred informationen om numret via ett faxmeddelande som löd: ”Ring den här modempoolen så kommer du ut på nätet” och anslutningarna började strömma in.

Se datorn och ta del av berättelsen om teknik och demokrati!

Vad: Tekniken som främjar det fria ordet

Var: Tekniska museet, Museiparken, Stockholm

När: 30 maj – 31 augusti 2018

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>