Alla kan spela roll för barn och unga som växer upp med vuxna som dricker för mycket alkohol.
Det är budskapet under uppmärksamhetsveckan Spela roll, som arrangeras varje år kring alla hjärtans dag.
2025 års Spela roll-vecka är den 10-16 februari.
– Syftet med uppmärksamhetsveckan Spela roll är att sprida kunskap och väcka samtal kring hur föräldrars alkoholkonsumtion riskerar att påverka barn negativt. Det finns en styrka i att många pratar om dessa frågor på samma gång och vi på CAN är därför stolta över att arrangera denna vecka tillsammans med andra organisationer från civilsamhället, säger Ida Ömalm Ronvall, kommunikatör på CAN, som samordnar veckan.
Det är inte bara i Sverige som dessa frågor uppmärksammas just den här veckan. Under veckan sker initiativ världen över. I till exempel USA och Storbritannien har man i flera år genomfört Children of Alcoholics Week just denna vecka. I Sverige genomfördes Spela roll för första gången 2011.
Två av de andra organisationerna som är med och arrangerar Spela roll är Unga Örnars Riksförbund och KSAN (Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor).
– För oss i Unga Örnar är det en självklarhet att vara med i Spela roll. Veckan är viktig för att vi behöver uppmärksamma den otrygghet som barn kan känna runt alkohol, säger Tomas Aronsson Ylipää, Förbundssekreterare för Unga Örnars Riksförbund.
– Vårt fokus som paraplyorganisation är främst förebyggande arbete inom alkohol-och-narkotikafrågor. I det arbetet är det också viktigt att uppmärksamma barn och unga med någon i sin närhet som dricker för mycket. Vi engagerar oss i Spela roll för att barn och unga ska känna sig mindre ensamma i de situationer de är i, men även för att uppmuntra vuxna att agera under Spela roll-veckan och övrig tid på året; att våga fråga och finnas där som medmänniska”, säger Jenny Andersson, verksamhetsutvecklare på KSAN.
Under veckan den 10-16 februari arrangeras digitala seminarier som handlar om: varför vuxna inte agerar när barn far illa, Sandvikens kommuns arbete med tidig upptäckt, det svåra samtalet (och om det måste vara så svårt?) och skönlitteratur som kan skapa tröst och igenkänning för barn och unga. Seminarierna är kostnadsfria att ta del av och är öppna för alla som är intresserade.
På duspelarroll.se finns information, affischer och tips på material och vad man som kommun, skola/förskola eller verksamhet på barns och ungas fritid kan göra under veckan. Där finns också färdiga inlägg för sociala medier med tips på hur man kan spela roll. Den som vill vara med och uppmärksamma veckan i sociala medier kan använda hashtaggen #spelaroll2025.
Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning