Familjen Helsingborg vinnare – 1 100 nya utbildningsplatser inom yrkeshögskolan
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Familjen Helsingborg är vinnare – 1 100 nya utbildningsplatser inom yrkeshögskolan

Familjen Helsingborg är vinnare – 1 100 nya utbildningsplatser inom yrkeshögskolan

Publicerat av: Redaktionen

På torsdagen kom beskedet från Myndigheten för Yrkeshögskolan om vilka nya yrkeshögskoleutbildningar som har beviljats.

Beslutet innebär att Familjen Helsingborgs totala utbud av YH-utbildningar ökar och det tillkommer även helt nya utbildningar.

Totalt skickades det in 46 ansökningar om att bedriva yrkeshögskoleutbildningar i Familjen Helsingborg. Myndigheten för Yrkeshögskolan har beviljat 14 ansökningar vilket ger en beviljandegrad på 30 procent. Totalt sett innebär dagens beslut drygt 1 100 nya utbildningsplatser som underlättar för arbetsgivare i berörda branscher att tillgodose sina kompetensbehov fram till 2028.

För första gången kommer utbildningarna IOT-projektör inom trådlösa nät, Processoperatör inom livsmedel och Optikerassistent att starta i Helsingborg till hösten 2023. Dessutom kommer utbildningen TRAC Turism och Resekonsult tillbaka till Helsingborg efter några års uppehåll.

Familjen Helsingborg är vinnare – 1 100 nya utbildningsplatser inom yrkeshögskolan– Det är roligt att se att satsningen på fler yrkeshögskolor har gett resultat. Genom fler yrkeshögskoleutbildningar i Familjen Helsingborg kan vi bättre tillgodose det regionala arbetslivets kompetensförsörjningsbehov med fler attraktiva utbildningsmöjligheter för våra invånare, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg som är den största kommunen inom Familjen Helsingborg.

Under 2022 har YH-acceleratorn tillsammans med näringslivs-och utbildningsrepresentanter i Familjen Helsingborgs elva kommuner genomfört ett övergripande analys- och kartläggningsarbete.

Över hundra arbetsgivare i en rad olika branscher från nordvästra Skåne har involverats i arbetet vilket lett fram till nya beställningar av yrkeshögskoleutbildningar.

– Yrkeshögskolans utbildningar är skräddarsydda utifrån arbetslivets behov av kompetens och över 90 procent av alla som läser en YH-utbildning har jobb inom ett år efter avslutad examen, enligt Myndigheten för Yrkeshögskolan, säger Jessica Skantze, projektledare på stadsledningsförvaltningen för Familjen Helsingborgs YH-accelerator.

Fakta: YH-acceleratorn Familjen Helsingborg

YH-acceleratorn Familjen Helsingborg är ett samverkansuppdrag som drivs på initiativ av 11 kommuner i nordvästra Skåne. Uppdraget är att öka antalet Yrkeshögskoleutbildningar för att kunna erbjuda det regionala näringslivet en mer effektiv kompetensförsörjning. Projektet är finansierat av Familjen Helsingborg och Region Skåne och projektägare är Arbetsmarknadsförvaltningen och avdelningen för Näringslivs-och destinationsutveckling (NoD) i Helsingborgs stad.

Företag, utbildningsanordnare och invånare är de grupper som har störst nytta av YH-acceleratorn. Företagen får tillgång till en effektiv form av kompetensförsörjning och YH-anordnare får stöd i att hitta förankrade kompetensbehov och företag som vill samverka kring utbildningsinsatser. För invånaren kommer det att finnas ett större utbud av YH-utbildningar att ta del av inom Familjen Helsingborg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>