Elitidrottare som studerar på GIH och KTH får via Riksidrottsuniversitet, RIU, de bästa förutsättningar för en satsning på elitidrott och akademiska studier.
Det nya samarbetet mellan GIH, KTH, RF-SISU Stockholm och Stockholms stads Idrottsförvaltning bygger tillsammans upp organisationen kring RIU Stockholm.
– Det är första gången i Stockholm ett liknande samarbete genomförs. Avsikten är att skapa det bästa kompetenscentrumet vi kan erbjuda inom områdena hälsa och prestation. Det bidrar till att skapa nya karriärmöjligheter för elitidrottare, säger Per Nilsson, rektor vid GIH.
Elitidrottare som studerar på GIH eller KTH kan ansöka om att bli RIU-student. Det som krävs är ett intyg från ett specialidrottsförbund som visar att studenten är en potentiell eller aktuell landslagsidrottare eller spelar i högsta serien i en lagsport.
– En RIU-student får god träningsmiljö, bra träningsmöjligheter och ett omfattande stöd för att göra det möjligt att kombinera elitidrott och studier. Här finns möjligheter till anpassade universitetsstudier, en miljö som möjliggör satsning på elitidrott och samverkan mellan idrottsrörelsen och lärosätet avseende praktiknära idrottsforskning, säger Per Nilsson.
KTH och GIH har samarbetat kring Riksidrottsuniversitetet sedan 2015. Detta samarbete har utökats med RF-SISU Stockholm och Stockholms stad och får det nya namnet RIU Stockholm.
– Vi är stolta över detta kompetenscentrum som också kommer breddidrotten och parasporten till del genom kunskapsöverföring, erfarenhetsutbyte och gemensamt utvecklingsarbete. Här finns möjligheter för studenten att utvecklas som idrottare och samtidigt vara nära samhället med dess utveckling inom innovation, kunskap och näringslivet, säger Inge Jovik, ansvarig för RIU vid KTH.
Att bli RIU-student innebär möjlighet att klara av sin elitsatsning och samtidigt utbilda sig. Exempel på dessa anpassningar kan vara att placeringen av den verksamhetsförlagda utbildningen ligger nära träningsanläggningen eller hemmet för att underlätta träning och tävling. Här anpassas även studierna till idrottandet genom en flexibilitet vid tentamina och andra examinationer.
– För att få vardagen att fungera så bra som möjligt erbjuds även planerings- och livsstilssamtal, mental coachning, föreläsningar om nutrition, formtoppning, träningsmetodik med mera. Vi erbjuder också goda träningsmöjligheter, tester och hjälp att förebygga och behandla skador. Vi vill ge RIU-studenterna de bästa förutsättningarna för att lyckas med sin idrottskarriär samtidigt som de studerar, säger Dan Wiorek, ansvarig för RIU vid GIH.
KTH och GIH bildar tillsammans ett av fem svenska Riksidrottsuniversitet. De övriga är Umeå universitet, Chalmers Tekniska högskola tillsammans med Göteborgs universitet, Mitthögskolan, Halmstad högskola tillsammans med Malmö högskola.