David Sumpter får årets Disapris
Hem EVENT David Sumpter får årets Disapris 2022

David Sumpter får årets Disapris 2022

Publicerat av: Redaktionen

Mottagare av 2022 års Disapris är professor David Sumpter.

Han får priset för sina populärvetenskapliga böcker om matematik, bland annat Fotbollens matematik och Tio ekvationer som styr världen.

Disapriset tillkännages under Kulturnatten i Uppsala, lördag den 10 september.

Motivering:

David Sumpter får årets Disapris

David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet och årets Disapristagare.

”David Sumpter tilldelas 2022 års Disapris för sina populärvetenskapliga böcker om matematik, nu senast Tio ekvationer som styr världen (2020). På ett underhållande och medryckande sätt förmår Sumpter förklara fenomen med hjälp av matematiskt tänkande: allt från fotboll och finansmodeller till filterbubblor. Som professor i tillämpad matematik och med engagemang i frågor om samhälls- och vetenskapsutveckling både lugnar och oroar han. Läsaren – även den utan kunskaper i matematik – lämnar David Sumpters böcker med helt nya insikter.”

David J.T. Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet har publicerat över etthundra vetenskapliga artiklar om spridda ämnen: hur fiskstim och myrkolonier fungerar; socialpsykologi och segregation i samhället; maskininlärning och artificiell intelligens. Han har varit konsult för framgångsrika fotbollsklubbar på olika nivåer som svenska Hammarby, Barcelona i Spanien och för engelska landslaget. Han arbetar aktivt med att nå ut till skolor, industri och samhällssektorn. Många av hans föreläsningar finns tillgängliga för allmänheten på bland annat Google, TedX, Oxford Mathematics Public Lecture och The Royal Institution.

Priset är på 50 000 kronor och delas ut av rektor Anders Hagfeldt under Kulturnatten den 10 september kl 19:00 på Carolina Rediviva. En föreläsning med pristagaren kommer att hållas den 31 oktober, kl 18, i tidsskriftsläsesalen på Carolina Rediviva.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>