Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM De bästa gymnasieeleverna lyckas bäst i arbetslivet

De bästa gymnasieeleverna lyckas bäst i arbetslivet

Publicerat av: Redaktionen

Redan i gymnasiet läggs grunden för den fortsatta karriären.

De elever som får bäst betyg i gymnasiet är de som kommer in på läkarprogrammet, arkitektprogram, veterinärprogram och andra populära program på högskolan.

Så det är avgörande att lyckas i gymnasiet för den som vill få en lång och framgångsrik karriär med hög lön.

Att lyckas i gymnasiet

De bästa gymnasieeleverna lyckas bäst i arbetslivet

Men hur gör man för att lyckas i gymnasiet? Det finns en rad olika tips för att verkligen lyckas. Det gäller för det första att studera regelbundet. Det är bättre att göra några mattetal varje dag än att spara alla talen till dagen före provet. Då ökar förståelsen och förmågan att verkligen komma ihåg vad du lärt dig.

Ett annat bra tips är att göra det socialt och roligt att studera. Träffa dina kompisar på kvällen eller efter skolan och studera tillsammans med dem. På det sättet kan det bli både roligare och mer lärorikt att ta sig an studierna.

Använd digitalt material som finns online. Det finns massor av bra källor och sidor som inspio.se där du kan hitta inspiration, uppgifter och lärresurser. Genom att använda sig av kostnadsfria resurser online är det enklare och roligare att lära sig mer – på kortare tid.

Lär dig studieteknik

En av de mest avgörande faktorerna för om en elev lyckas eller inte i gymnasiet är om han eller hon behärskar god studieteknik eller inte. Studieteknik handlar om att på kort tid kunna tillgodogöra sig rätt information och komma ihåg den. Det handlar också om att kunna förstå problem, analysera dem och kunna tillämpa olika metoder och tekniker för att lösa liknande problem.

Det första du bör göra är att läsa en bok om studieteknik. Lär dig grunderna och arbeta sedan fram dina egna, personliga metoder som passar dig. Det kommer du ha nytta av under hela studietiden.

Den som behärskar god studieteknik kan på kort tid sålla bland stora mängder information för att endast ta till sig av det som är relevant. Det handlar om att kunna läsa igenom ett stort antal böcker på kort tid och bara minnas det som verkligen behövs.

Läs ämnen som du har lätt för

Vissa är bra på matte – andra är bättre på att bygga. Det är en sanning med modifikation men det ligger något i det. Om du tycker det är jättetråkigt med matte och det går väldigt trögt så kanske du inte ska satsa på att bli civilingenjör även om det är ett flashigt jobb med hög lön. Om du har tummen mitt hand och älskar böcker så kanske du inte ska satsa på att bli byggjobbare även om det verkar kul att kunna bygga sitt eget hus.

Gör det du har talang för och det du tycker är kul. Det viktigaste är kanske inte lönen och karriären. Det finns så många andra värden i livet. Till exempel vill du kanske bilda familj och ha en stimulerande fritid. Då kan du inte lägga allt krut på karriären.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>