Hem FORSKNING Barn som ätit nyttigt lyckas bättre i skolan

Barn som ätit nyttigt lyckas bättre i skolan

Publicerat av: Redaktionen

Elevers studieresultat påverkas positivt av att de ätit nyttigt under sina första levnadsår.

Det visar en australiensisk studie med drygt 2 000 barn som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Acta Pædiatrica.

Mellanstadieelever som ätit mer frukt och druckit mer mjölk när de var yngre var bättre på att räkna, läsa, skriva och stava.

Studien bekräftar tidigare forskning som visar att barn och ungdomar som inte får i sig tillräckligt med näring presterar sämre i skolan. Det kan i sin tur ha en negativ påverkan på hälsa, inkomst och karriärmöjligheter i vuxenlivet.

Barn som ätit nyttigt lyckas bättre i skolanEnligt forskarna kan det finnas flera möjliga förklaringar till resultaten.

Barn som oftare åt hälsosamma livsmedel har troligtvis fått i sig mer av näringsämnen som är inblandade i hjärnans utveckling.

Under de två första levnadsåren växer och utvecklas hjärnan mycket och en näringsriktig kost är därför särskilt viktig för små barn.

Mjölk och mjölkprodukter är rika på bland annat kalcium, vitamin B12, den omättade fettsyran oljesyra och aminosyran tryptofan, som alla är viktiga näringsämnen för olika funktioner i hjärnan.

I den australiensiska studien fick föräldrarna berätta om vilken mat, och hur ofta som barnen hade ätit det senaste dygnet.

Det gjordes när barnen var ett, två och tre år. Ju fler hälsosamma livsmedel barnen åt, och ju oftare, desto högre poäng fick maten. Fullkornsprodukter, frukt och grönsaker, mjölk, yoghurt och ost samt proteinkällor som kyckling, fisk och baljväxter klassades som hälsosamma livsmedel och gav högre poäng. Chips, godis, kakor, läsk och fruktdrycker klassades som ohälsosamma och gav lägre poäng.

Vid tio och tolv års ålder fick barnen göra nationella kunskapsprov i matematik och i att läsa, skriva och stava. Resultaten jämfördes med poängen för maten som barnen tidigare fått. Barn som oftare åt hälsosamma livsmedel vid ett års ålder hade bättre kunskaper i dessa ämnen både som tio- och tolvåringar. Vid en separat analys av mjölk och mjölkprodukter samt frukt visade det sig att barn som oftare drack och åt mer mjölk och frukt under de tre första levnadsåren dessutom hade bättre betyg i alla fyra ämnen.

Ytterligare studier har hittat liknande samband mellan mjölkintag och studieresultat. I en amerikansk studie på 800 elever i sjätte klass presterade de som hade ett högre mjölkintag bättre i matematik. Tidigare har en taiwanesisk studie på 6-13-åringar visat att de som åt sämre, med till exempel en mindre andel mjölkprodukter, generellt hade sämre studieresultat.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>