eTwinning: Digitalt samarbete över nationsgränserna på Uddaredsskolan
Hem NYHETER eTwinning: Digitalt samarbete över nationsgränserna på Uddaredsskolan

eTwinning: Digitalt samarbete över nationsgränserna på Uddaredsskolan

Publicerat av: Redaktionen

Det här läsåret lär sig eleverna i klass 4 och 5 på Uddaredsskolan engelska delvis på ett helt annat sätt.

I dialog med skolelever i Spanien och Frankrike öppnas nya världar och språkkunskaper med eTwinning.

Engelskaundervisningen behöver inte bara bestå av att traggla grammatik och öva glosor.

– Det ska vara kul att lära, säger Armin Riahi, engelsklärare på Uddaredsskolan som tagit initiativet till att medverka i EU-programmet eTwinning. Sedan i höstas har eleverna fått var sin brevkompis. Fransktalande för klass 4 och spansktalande för klass 5. All kommunikation sker dock på engelska.

– Det är kul att lära känna andra och det är spännande att de är från andra länder, säger Vilgot i klass 4.

Klassen i Frankrike bor utanför Paris och spanskklassen utanför Barcelona. Efter en termin har de börjat lära känna varandra genom lekar och samtal på plattformen. I text och i videosamtal.

– När vi hörde ljudinspelningarna första gången var det svårt att förstå engelska med deras franska accent. Men redan nu går det lättare, säger Ellie klass 4.

Annars upplever eleverna inte att det är något konstigt att prata med andra européer i deras ålder.

– De skiljer sig inte från oss speciellt mycket. Jag känner igen mig i mycket de berättar, menar Alica i klass 5.

Är det då roligare än den vanliga skolundervisningen?

– Det känns som ett stort steg i undervisningen från tredje klass och nu. Det här är på en helt annan nivå, förklarar Saga i klass 4.

Under det ettåriga projektet, som avslutas till sommaren, kommer eleverna bland annat ha jämfört intressen, fritidsaktiviteter, högtider, matvanor och skolscheman. De har med sina Chromebooks spelat in ljud och filmer som de sedan visat för sin utländska kompisar.

eTwinning: Digitalt samarbete över nationsgränserna på UddaredsskolanSom avslutning ska klass 5 i samarbete med spanjorerna, jämföra varandras skolundervisning och ta fram en gemensam fantasiskola – något som skulle kunna finnas i den bästa av världar. Klass 4 avslutar projektet med att producera en tidning tillsammans med sina nyblivna franska vänner.

Armin, du har jobbat som lärare på Uddaredsskolan i ett år. Du lägger ribban högt?

– Ja, det är jätteroligt. Men nästa gång ska jag fokusera på en klass, inte två. Det blir en hel del jobb, skrattar han.

eTwinning

eTwinning är en del inom Europeiska unionens program Erasmus+ plattformen European School Education Platform (ESEP) som ger möjligheter för skolor att samarbeta digitalt i internationella partnerskap. ETwinning möjliggör fortbildning, nätverkande och samarbete för skolpersonal i Europa på ett och samma ställe. Sedan starten för 20 år sedan har hundratusentals digitala samarbeten har genomförts i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

 

Lerums kommun, med centralorten Lerum, har cirka 3 200 medarbetare och ligger cirka 20 minuters resväg från Göteborg. Lerum är en kommun i framkant, som vill mer. Vi blickar framåt med respekt för vår historia. Här finns rum att utvecklas och att växa. En plats för en hållbar framtid. Tillsammans arbetar vi för att erbjuda god service och skapa välfärd för kommunens drygt 43 000 invånare. En levande kommun med rum för dygnets alla timmar, för alla skeenden i livet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>