Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Liber och Lexplore inleder samarbete

Liber och Lexplore inleder samarbete

Publicerat av: Redaktionen

Liber och Lexplore inleder samarbete för att hitta integrerade lösningar som underlättar undervisning och läsutveckling i klassrummen.

Genom ögonrörelsemätning och AI-screening i kombination med det forskningsbaserade Stjärnsvenskabiblioteket, får elever rätt förutsättningar att främja sin läsförmåga.

– Matchningen med Liber ger oss en skjuts i rätt riktning, säger Karin Gifvas, speciallärare och ansvarig för pedagogiskt innehåll på Lexplore. Vi arbetar konstant tillsammans med rektorer och kommuner för att resultaten verkligen ska bidra till elevernas läsutveckling.

Liber och Lexplore inleder samarbete

Carolina Ankarcrona, Utgivningschef Skola på Liber

Lexplore använder sig av ögonrörelsemätning och AI-screening för att mäta elevers läsförmåga, som efter analys skickas tillbaka till skolor och huvudmän via en webbaserad portal. Pedagogerna kan då se hur deras elever ligger till i jämförelse med så väl övriga klassen som med nationell nivå. Dessutom ges stöd i form av rekommenderade insatser för att främja alla elevers läsning.

– Vi såg tidigt att Lexplores nya sätt att mäta läsförmåga passar ihop med vår utgivning, säger Carolina Ankarcrona, Utgivningschef Skola på Liber. I Stjärnsvenskabiblioteket finns ett systematiskt uppbyggt läsbibliotek, både i digital och tryckt form.

I onlinebiblioteket finns 96 titlar tillgängliga, framtaget med stöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten. Specialister från Liber och Lexplore har påbörjat ett arbete med hur AI-resultaten ska kunna matchas med nivåerna i Stjärnsvenskabiblioteket.

Genom att kombinera Lexplores resultat och Stjärnsvenskabiblioteket finns alla förutsättningar för att kunna sätta in rätt stöd och stimulans – och främja läsförmågan för varje elev.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>