Hem TEKNIK Historia möter modern teknik i ny undervisningsresurs

Historia möter modern teknik i ny undervisningsresurs

Publicerat av: Redaktionen

Nu får alla elever i grundskolans hög- och mellanstadium ett nytt hjälpmedel i skolarbetet.

I ett unikt samarbete lanserar 17 museer runt om i landet den digitala undervisningsresursen Sveriges historia.

Historia möter modern teknik i ny undervisningsresurs

Integrerat i webbplatsen finns Microsofts läsverktyg Avancerad läsare, för en mer inkluderande lärandemiljö och stöd till elever med lässvårigheter.

– Historia ska vara spännande, lättillgängligt och kul att lära sig. Här kan eleverna, tack vare den digitala tekniken, komma nära föremålen och dess spännande berättelser på ett nytt sätt. Med hjälp av Microsofts läsverktyg kan vi dessutom nå ut till barn och användare som till exempel behöver lässtöd för att lättare ta till sig spännande information på webbplatsen, säger Susanna Zidén, projektledare Statens historiska museer.

Samarbetet med Microsoft för att skapa en mer tillgänglig användarupplevelse påbörjades tidigt år 2020. Med hjälp av Microsofts läsverktyg Avancerad läsare kan barnen och lärarna som använder Sveriges historia få längre texter, som visas som expanderbar text på sajten, upplästa. Läsverktyget använder sig av teknik som gör texten mer lättläst, inte bara för personer med läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi, utan också för personer med ett annat modersmål än svenska.

– Man brukar räkna med att ungefär vart femte barn har någon typ av svårighet när det gäller läs- och skrivinlärning. Därför är det fantastiskt när moden teknik kan underlätta inlärningsprocessen och skapa glädje i undervisningen. Jag hoppas att webbplatsen Sveriges historia blir en uppskattad tillgång för både elever och lärare i skolorna runt om i landet, säger Jennica Andersson, ansvarig för Microsofts verksamhet inom offentlig sektor i Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>