Stort fokus på behovet av och möjligheterna med yrkesutbildningar på Gymnasiemässan
Hem EVENT Fokus på behovet av och möjligheterna med yrkesutbildningar på Gymnasiemässan

Fokus på behovet av och möjligheterna med yrkesutbildningar på Gymnasiemässan

Publicerat av: Redaktionen

På årets Gymnasiemässa är det fokus på yrkesprogram eftersom behovet av yrkesutbildade är stort och kommer bli ännu större.

Yrkesutbildning leder snabbt till jobb och både företagare och Arbetsförmedlingen vittnar om att det saknas yrkesutbildade inom många områden.

På mässan kommer det att finnas runt 120 gymnasieskolor med både inriktning på program för vidare studier och för yrkesutbildningar. Skolelever, lärare, målsmän och föräldrar kommer kunna ta del av det breda utbudet och ställa frågor till studie- och yrkesvägledare. Gymnasiemässan går på Stockholmsmässan den 21 – 23 november.

Runt 30 000 niondeklassare ska i februari göra sitt utbildningsval till gymnasiet. Det kan vara ett svårt val men det är också ett viktigt val, därför fyller Gymnasiemässan en viktig funktion. Eleverna som gör sina gymnasieval nu ska ut på arbetsmarknaden eller vidare till studier våren 2027. Ingen vet exakt hur arbetsmarknaden kommer att se ut om flera år men enligt de flesta analyser – däribland en nyligen gjord studie av WSP – kommer bristen på yrkesutbildad arbetskraft att öka kraftigt inom många av de olika yrkesinriktningar som ges på gymnasiet.

Arbetsförmedlingen bedömer att effekterna av den svagare ekonomiska utvecklingen kommer att få en negativ påverkan på arbetsmarknaden och arbetslösheten väntas öka under andra halvåret 2023 och första halvan av 2024. Samtidigt som arbetslösheten ökar kvarstår en omfattande brist på arbetskraft med rätt kompetens och skillnaderna är stora mellan norr och söder. För de elever som gör valet att gå en yrkesutbildning kommer öka chansen att få en plats på arbetsmarknaden.

Stort fokus på behovet av och möjligheterna med yrkesutbildningar på GymnasiemässanStora fördelar med yrkesprogram
Yrkesprogrammen förbereder för yrkeslivet och eleven har sina intressen på schemat, de har praktikperioder som ger arbetslivserfarenhet och deras chans att få ett jobb direkt efter studenten är mycket stora. Dessutom får eleven behörighet att läsa vidare på en högskola efter yrkesutbildningen. En ytterligare möjlighet är att välja att gå en lärlingsutbildning, vilket innebär att hälften av utbildningen sker på en eller flera arbetsplatser.

Gymnasiemässan går den 21 – 23 november 2023 på Stockholmsmässan.

Öppettider
21 november klockan 8:30-16:30
22 november klockan 8:30-20:00 (föräldrakväll)
23 november klockan 8:30-16:30

Gymnasiemässan arrangeras i samarbete med Gymnasieantagningen Storsthlm. Mässan är för alla niondeklassare i Stockholm, Håbo och Gnesta och som ska göra sitt gymnasieval. Gymnasiemässan har genomförts på Stockholmsmässan i Älvsjö sedan 1992, varje år kommer det närmare 30 000 elever som ska hitta sin framtida gymnasieskola. Gratis entré. Mer information på www.gymnasiemassan.nu

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>