Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING 100 teknikintresserade gymnasietjejer från hela Sverige till Luleå

100 teknikintresserade gymnasietjejer från hela Sverige till Luleå

Publicerat av: Redaktionen

100 gymnasietjejer från hela landet kommer den 29-31 oktober till Luleå tekniska universitet för att få veta mer om hur det är att plugga på tekniska utbildningar.

Initiativet, kallat 5-TEK, blev snabbt fulltecknat och platserna hade kunnat fyllas flera gånger om.

5-TEK är ett nytt arrangemang från Luleå tekniska universitet riktat mot tjejer som vill veta mer om hur det är att läsa på tekniska utbildningar. Tidigare i höstas skickades inbjudningar ut till tjejer som går andra året på gymnasiets naturvetenskaps- och teknikprogram. Över 250 anmälningar från hela landet kom snabbt in till de 100 platserna.

100 teknikintresserade gymnasietjejer från hela Sverige till Luleå

Luleå tekniska universitets civilingenjörsstudenter Christina Källkrans, Amelia Simpson och Anna Vestin är med och arrangerar 5-TEK

– Det är väldigt roligt att se att intresset för 5-TEK är så stort. Att bredda rekryteringen till våra utbildningsprogram är viktigt för oss på Luleå tekniska universitet och satsningar som 5-TEK är en del i vårt arbete med det.

Trösklarna in till ett universitet ska inte uppfattas som oöverstigliga, säger vikarierande rektor Erik Höglund och tillägger:

– Jag hoppas att deltagarna ska få ett givande besök hos oss och att de ska få en bra inblick i den stora bredden på våra teknikutbildningar.

Under de tre dagarna i Luleå får 5-TEK-deltagarna träffa studenter och forskare och lära känna jämnåriga. På programmet 29-31 oktober finns en rad olika workshops, som att programmera spel i Unity, testa hur det går till att bygga en bro, skapa elektroniska smycken och att tillsammans med metallurgiforskare smälta metaller i en ugn med 1250-gradig värme.

Studenter med och arrangerar

I gruppen som arrangerar 5-TEK ingår nuvarande studenter på Luleå tekniska universitet. En av dem är Anna Vestin, ursprungligen från Örnsköldsvik, som läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik.

Hon menar att det är viktigt att redan tidigt i grundskolan väcka ett intresse för teknik. Att få komma till ett universitet och träffa studenter, uppleva miljön och få en större inblick i utbildningarna kan uppmuntra fler kvinnor att söka in, tror hon.

– Det är väldigt roligt om vi kan påverka fler tjejer att börja på tekniska utbildningar. Det är viktigt att kunna relatera till personer som läser här i dag, som kan ge en inblick i hur det är att plugga och kan svara på frågor, säger hon och fortsätter:

– Vi måste arbeta med att skapa intresse och informera vad det finns för möjligheter med att utbilda sig till ingenjör. Att kunna visa på kvinnliga förebilder tror jag har en stor inverkan, på universitetet såväl som i arbetslivet. Att helt enkelt ha någon att vända sig till.

PROGRAM FÖR 5-TEK: https://www.ltu.se/edu/bli-student/din-studietid/2.51190/5-TEK/Program-och-checklista

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>