Hem APPAR Ny undersökning: Ett barn per skolklass har kontaktats av okända vuxna på nätet som vill stämma träff

Ny undersökning: Ett barn per skolklass har kontaktats av okända vuxna på nätet som vill stämma träff

Publicerat av: Redaktionen

Vart femte barn i Sverige har okända vuxna som följer dem i sociala medier.

Dessutom har ett barn per skolklass, tre procent av barnen i undersökningen, fått frågan från okända vuxna om att träffas.

Barn spenderar en allt större del av sin vardag på internet och i sociala medier. Tele2 har låtit Novus genomföra en undersökning för att få en bättre bild av barns internetvardag i Sverige och Baltikum, vad de möter på nätet och vilka regler de har hemma gällande sitt internetanvändande.

Ny undersökning: Ett barn per skolklass har kontaktats av okända vuxna på nätet som vill stämma träffUndersökningen visar att vart femte barn i Sverige har okända vuxna som följer dem i sociala medier och att ett barn per skolklass, tre procent, har fått frågan från okända vuxna om att träffas.

Ett av tio barn har dessutom chattat med en okänd vuxen. Förutom kontakten med okända vuxna så kommer barn i hög utsträckning i kontakt med sådant de anser otäckt, sex av tio barn svarar att de sett saker på internet som de tycker är ”läskigt eller äckligt”.

”Undersökningen visar på risker och barns utsatthet, i kölvattnet av ett snabbt ökande internetanvändande bland barn. På Tele2 är inställningen att vi måste ta tillvara på möjligheterna med internet samtidigt som det måste ske ett aktivt arbete för att livet på nätet ska vara en så trygg plats som möjligt för våra barn.

Vi internetleverantörer har i det sammanhanget en nyckelroll,” säger Viktor Wallström, kommunikationsdirektör på Tele2-koncernen och även styrelseledamot i Wonsa, World of No Sexual Abuse.

För att komma åt problemen arbetar Tele2 bland annat med blockering av internetsidor innehållande sexuella övergrepp på barn baserat på en lista från Interpol. Varje minut blockerar Tele2 elva internetsidor med detta innehåll. Det motsvarar drygt en halv miljon sidor i månaden i de åtta länder där Tele2 är verksamma.

Utöver blockering av hemsidor arbetar Tele2 med detektering, något som kan tillämpas av alla arbetsgivare och som innebär att alla företagets datorer scannas för att detektera innehåll som dokumenterar sexuella övergrepp på barn. Tele2 vill också medverka till en ökad medvetenhet om barns internetvanor.

En levande diskussion om barns agerande på nätet är en viktig utgångspunkt i arbetet för att stärka barn och ungas trygghet på internet.

Undersökningen i sin helhet finns tillgänglig här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>